CZ se želi riješiti dijela vlasništva u Binance.US

Od ljeta 2022. Changpeng Zhao se pokušava riješiti barem dijela svojih dionica kako bi tvrtka izgledala bolje u očima američkih vlasti.

Prema izvješću The Informationa, koji se poziva na dva neimenovana dobro upućena izvora čelnici Binance.US-a smatraju kako bi ovo potencijalno smanjenje Zhaovog udjela moglo poboljšati ugled tvrtke kod američkih regulatornih tijela.

Jedan od izvora publikacije navodno je rekao da je taj potez u tijeku, dok je drugi rekao da su rukovoditelji Binance.US-a “raspravljali” o tome kako bi to tvrtku moglo učiniti prihvatljivijom američkim regulatorima, koji su nedavno pritisnuli Zhaovu kompaniju. 

Još u ožujku, vodeći američki regulator za derivate, Komisija za robne ročnice (CFTC), podnijela je tužbu saveznom sudu u Chicagu optužujući Binance za neovlašteno trgovanje derivatima nuđenjem fjučersa, swapova i opcija na mnoge vodeće kriptovalute.

U tužbi se tvrdi da je Binance opsluživao američku klijentelu iako se nije registrirao pri CFTC-u. 

“Binance je poduzeo proračunat, postepen pristup kako bi povećao svoju prisutnost u Sjedinjenim Državama unatoč javnom iznošenju svoje navodne namjere da ‘blokira’ ili ‘ograniči’ klijente koji se nalaze u SAD-u da pristupe platformi,” kažu iz CFTC-a.

CFTC je također optužio burzu da nema dovoljno snažno uspostavljenu kontrolu protiv pranja novca (AML) i prikupljanja podataka klijenata (KYC) te da navodno izbjegava ili pomaže američkim klijentima da izbjegnu regulatore.

Binance je nazvao tužbu “nepotpunim iznošenjem činjenica” te smatra da je “tužba koju je podnio CFTC neočekivana i razočaravajuća budući da burza surađuje s CFTC-om više od dvije godine. 

CFTC nije jedina washingtonska agencija koja ima CZ-a na nišanu nakon dramatičnog kolapsa FTX-a. Izvršni direktor Binancea je angažirao odvjetnike da se obrane od više pravnih prijetnji koje su protiv Binancea nedavno podnijeli i SEC te Ministarstvo pravosuđa.

Čini se da regulatori posebno ciljaju američke kripto tvrtke kako bi ih podvrgli istim strogim propisima kao banke i burzovne brokerske kuće. Rezultat je mogući egzodus iz SAD-a glavnih igrača.

Naime, poznatno je da su Coinbase, Gemini, Ripple i Galaxy Digital, među onima koji razmišljaju o selidbi u inozemstvo. Neke velike burze kao što je Kraken i Bittrex već su u potpunosti ili djelomično zatvorili usluge u Sjedinjenim Državama.

Američka gospodarska komora podržala Coinbase

Do Kwon izašao iz zatvora uz jamčevinu