PayPal drži milijardu kripta za korisnike

Fintech div PayPal otkrio je da čuva blizu milijardu dolara u kripto imovini za svoje klijente. Većina je imovine u bitcoinu i etheru.

Gigant elektroničkog plaćanja PayPal otkrio je da drži 943 milijuna dolara u kripto imovini u ime svojih klijenata. U nedavnoj prijavi američkoj Komisiji za vrijednosne papire i razmjenu (SEC), navedeno je da većinu imovine čini 499 milijuna dolara u BTC-u i 362 milijuna dolara u ETH-u.

Kompanija također drži Bitcoin Cash (BCH) i Litecoin (LTC) u vrijednosti od 82 milijuna dolara. Podnesak nadalje pokazuje da je u prvom tromjesečju ove godine vrijednost imovine porasla za 56%, ili 339 milijuna dolara, u odnosu na prethodni kvartal kada je iznosila 604 milijuna dolara.

PayPal ne drži kripto imovinu svojih klijenata direktno, već se oslanja na pružatelje skrbničkih usluga. Tvrtka je priznala da korištenje usluga trećih strana predstavlja opasnost za klijente ako treće strane ne budu u mogućnosti obraditi transakcije, no to se zasada nije dogodilo.

Izvješća pokazuju da je PayPal počeo nuditi opciju kupnje, prodaje i držanja kripta na svojoj platformi u listopadu 2022. Tvrtka je nakon toga proširila svoje kripto usluge na slanje, primanje i prijenos kripto imovine između PayPala i drugih mjenjačnica i kripto novčanika.

“Našim kupcima na određenim tržištima dopuštamo kupnju, držanje, prodaju, primanje i slanje određenih kriptovaluta kao i korištenje prihoda od prodaje kriptovaluta za plaćanje kupnje na blagajni”, kažu iz kompanije.

U svojoj prijavi SEC-u, PayPal je naglasio da pedantno vodi evidenciju kripto podataka korisnika: “Vodimo internu evidenciju kripto imovine naših klijenata, uključujući količinu i vrstu kripto imovine u vlasništvu svakog od naših klijenata.”

Tether ostvario dobit od 1,5 mlrd dolara

Kripto hakeri financiraju Sjevernu Koreju