Kripto hakeri financiraju Sjevernu Koreju

Bijela kuća otkrila je da se gotovo polovica sjevernokorejskog raketnog programa financira ukradenim kriptom i kibernetičkim napadima.

Anne Neuberger, zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost za kibernetičku tehnologiju i tehnologiju spajanja, objasnila je da su informacije dobivene tijekom napora vlade SAD-a da shvati “kako je zemlja poput Sjeverne Koreje tako prokleto kreativna na tom polju.”

Neuberger je nadalje rekla da Bidenova administracija “ulaže puno vremena i razmišljanja” u suradnji s američkim obavještajnim agencijama na identificiranju sjevernokorejskih operativaca. Ministarstvo financija naporno radi na pronalaženju ukradenih kriptovaluta.

Otkriveno je da su sjevernokorejski kibernetički kriminalci odgovorni za jednu trećinu svih gubitaka kriptovaluta. Zloglasna grupa Lazarus povezana je s brojnim hakiranjem i odgovorna je za hakiranje Harmonyjevog Horizon mosta vrijedno 100 milijuna dolara.

Sjeverna Koreja navodno je ukrala više od milijardu dolara iz kripto sektora kroz aktivnosti Lazarus grupe. Izvješća Ujedinjenih naroda i privatnih tvrtki pokazuju da hakiranje predstavlja ključni izvor prihoda za diktaturu pod vodstvom Kim Jong Una. 

Iako se o tome rijetko govori, američki dužnosnici već dugo sumnjaju da je dio ukradene imovine financirao program razvoja oružja Pjongjanga. Ranije je rečeno da je SAD sve zabrinutiji zbog nastojanja Sjeverne Koreje da financira svoj program nuklearnog oružja putem digitalne imovine.

U pokušaju da ograniči napore Sjeverne Koreje, američko ministarstvo financija je uvelo sankcije mikseru kriptovaluta Tornado Cashu zbog njegove navodne uloge u pomaganju hakerima u pranju prihoda od cyber kriminala. 

PayPal drži milijardu kripta za korisnike

EU bi mogla privremeno stopirati velike stablecoine