EU bi mogla privremeno stopirati velike stablecoine

Europsko bankovno tijelo ne želi da privatne kripto inicijative ugroze prioritete monetarne politike.

Središnje banke trebale bi staviti veto na velike stablecoine ako se boje da bi mogli utjecati na njihovu monetarnu politiku, rekao je predsjednik Europskog nadzornog tijela za bankarstvo (EBA), José Manuel Campa.

“Središnje banke trebale bi imati ovlasti staviti veto na široko uvođenje takozvanih stabilnih kovanica” ako utječu na ciljeve javne politike, uključujući financijsku stabilnost ili monetarnu politiku, rekao je Campa.

Predsjedavajući EBA-e će u nadolazećim mjesecima postaviti detaljna pravila za provedbu regulative Europske unije o tržištima kripto imovine (MiCA), okvira koji će zahtijevati da izdavatelji stabilcoina dobiju licencu i drže odgovarajuće rezerve.

MiCA dopušta središnjim bankama da interveniraju u prijedlozima za izdavanje novih stabilnih kovanica, koji se u MiCA-i nazivaju tokeni povezani s imovinom. Također zahtijeva prestanak izdavanja ako se tokeni počnu široko koristiti s više od milijun transakcija dnevno. 

Izdavatelji stablecoina zainteresirani za EU

Različita pravila vrijede za stabilne kovanice vezane uz vrijednost jedne fiat valute, poznate kao tokeni e-novca. Campa je rekao da može vidjeti budućnost u kojoj će stablecoini “postati još relevantniji” kao sredstvo plaćanja.

Campa dijeli zabrinutost koju su izrazili američka središnja banka, Savezna korporacija za osiguranje depozita i Ured kontrolora valute da se stablecoini na decentraliziranim blockchainovima mogu pokazati nesigurnim ili nezdravim.

Izdavatelji stablecoina iz EU-a “moraju tražiti dopuštenje… morate iznijeti svoj projekt i taj se projekt mora ocijeniti, posebno zbog zabrinutosti koje su iznijela regulatorna tijela SAD-a”, rekao je Campa, dodajući da će nadzor biti veći na ambicioznijim projektima.

Svi izdavatelji bit će podvrgnuti snažnom autoriziranju, a također i nadzornom okviru u budućnosti. To uključuje bonitetno upravljanje, vođenje poslovanja i otkupne aranžmane, pri čemu će se najveći izdavatelji suočavati s “pojačanim testiranjem otpornosti na stres” svojih rezervi.

MiCA bi trebala dobiti konačnu potvrdu od ministara financija sljedeći tjedan, a njene odredbe će vjerojatno stupiti na snagu oko srpnja 2024. Glavni igrači kao što su Circle i Unstoppable Finance već su najavili svoju namjeru izdavanja stablecoina pod MiCA-om.

Kripto hakeri financiraju Sjevernu Koreju

Coinbase razbjesnio fanove PEPE-a