Coinbase razbjesnio fanove PEPE-a

Coinbase se u svom najnovijem biltenu bavio rastom pepecoina (PEPE) i meme kovanica temeljenih na Bitcoinu.

Kripto burza je rekla da meme kovanice omogućuju investitorima da ostvare veliku zaradu u kratkom vremenskom razdoblju, ali je upozorila na dugoročno ulaganje u te tokene. Coinbase podsjeća na hype meme tokene što je pridonijelo visokim naknadama na Ethereum blockchainu.

Prošli tjedan obujam trgovanja meme kovanicama skočio je na 2,3 milijarde dolara, što je šest puta više nego tjedan prije i najviša razina od svibnja 2021., navodi burza u biltenu.

U biltenu je navedeno da je tekuća manija meme coin-a vođena usponom PEPE-a, koji je porastao gotovo 55.000% od izdavanja sredinom travnja dosežući tržišnu kapitalizaciju od 1,8 milijardi dolara u nešto manje od tri tjedna i koji je postao jedan od najbržih rastućih tokena svih vremena.

Trenutno je PEPE znatno pao a tržišna kapitalizacija se povukla na ispod 700 milijuna dolara.

Bilten je pratio i rast meme kovanica temeljenih na Bitcoinu nakon uvođenja standarda tokena ‘Bitcoin Request for Comment’ (BRC-20), koji programerima omogućuje izdavanje tokena izravno na Bitcoin blockchainu.

Pokazalo se da su većina tih tokena meme kovanice koje su dosegle su kumulativnu tržišnu kapitalizaciju od 1,8 milijardi dolara ranije ovog tjedna. Međutim, bilten je razljutio dio kripto zajednice jer je ukazao na manje poznatu vezu izvornog mema Pepe the Frog s političkim grupama.

“Token se temelji na memeu Pepe the Frog, koji se prvi put pojavio na internetu prije gotovo 20 godina kao lik iz stripa”, navodi se u biltenu Coinbasea. “S vremenom su ga alt-right skupine prihvatile kao simbol mržnje, prema Anti-Defamation League.”

Iako newsletter ima izjavu o odricanju od odgovornosti koja distancira svog autora i “ne odražava nužno stavove Coinbasea ili njegovih zaposlenika”, rečenica je postala središnji dio za komentare na Crypto Twitteru.

Prema fanovima PEPE-a, token nije smibol mržnje već “govori o ljubavi i jednakosti te predstavlja prosvjed subjekata/utjecaja koje podržavaju VC fondovi koji kriminalno iskorištavaju Web3.0 zajednicu u posljednje 2 godine.

Prosvjed zaljubljenika u PEPE rezultirao je i objavama nekih da će zatvoriti svoje račune na Coinbaseu i premjestiti se na druge kripto burze, a izraz “#deletecoinbase” bio je vrlo popularan na Twitteru tijekom četvrtka.

EU bi mogla privremeno stopirati velike stablecoine

Kina pokreće blockchain centar za pola milijuna stručnjaka