Solana se ne boji konkurencije

Osnivač Solana Labsa, Anatoly Yakovenko, rekao je da ne strahuje za izglede Solaninog blockchaina u sve konkurentnijem okruženju.

Najmanje šest blockchain mreža na putu je za pokretanje u nadolazećim mjesecima, uz već više od 50 aktivnih L1 blockchainova. U samo posljednja dva tjedna i zkSync i Sui Network započeli su s radom.

Nadolazeći projekti kao što su Scroll, Base koji podržava Coinbase i Linea koju podržava ConsenSys dobivaju na popularnosti među programerima. 

Svi oni imaju dovoljno kapitala za financiranje razvojnih aktivnosti i marketinga, potencijalno smanjujući tržišni udio postojećih mreža kao što je Solana. Anatoly Yakovenko, međutim, ostaje uvjeren u Solaninu tehničku snagu.

“Nitko od njih nije tako brz kao Solana, ne obavlja toliko transakcija kao Solana niti pokreće toliko nodova kao Solana. Mislim da smo još uvijek prilično napredni na tehnološkom planu,” rekao je Yakovenko.

Nikad više aktivnosti na Solani

Kao dokaz tehničke superiornosti i atraktivnosti Solana blockchaina, Yakovenko navodi primjer Heliuma koji je odlučio s vlastite mreže migrirati na Solanu. Migracija je počela prošli mjesec a iz Heliuma su objasnili da napuštaju vlastitu infrastrukturu u korist “stabilnijeg doma”.

Također, i Render koji je izvorno razvijan na Polygonu također je preselio na Solanu, navodeći kao razloge veću brzinu i sigurnost. Što se tiče kolapsa FTX-a Yakovenko kaže da, iako nije bilo objektivnih razloga da našteti ekosustavu Solane, ni sam nije bio siguran hoće li preživjeti.

Naime, osnivač FTX-a Sam Bankman-Fried bio glasni zagovornik Solane, izražavajući podršku za brojne projekte na tom blockchainu putem izlistavanja njihovih tokena na burzi, ali i putem investiranja i promidžbe .

No, untoč svemu, kako kaže Yakovenko, programeri su zauzeli dugoročniju perspektivu jer ionako oni nisu imali nikakve veze s FTX-om. Uostalom, dodaje, to se vidjelo na prošlom hackathonu kada su imali preko 800 prijavljenih projekata. I to samo dva mjeseca nakon kolapsa FTX-a.

Da njegove izjave nisu prazne riječi, pokazuju on-chain podaci. Aktivnost novčanika na Solani bila je druga najveća među svim blockchainovima u travnju, nadmašivši Polygon i Ethereum i iza samo BNB Chaina, objavila je analitička tvrtka Nansen.

Čak 36 posto top kripto projekata prestalo pisati blogove

Dnevni pregled – Daljnji kolaps banaka u SAD-u gura BTC u bull