Izgledan nastavak kolapsa banaka u SAD-u gura BTC u bull

Nakon kolapsa First Republic Banka, druge najveće banke u povijesti SAD-a koja je propala, PacWest Bancorp mogao bi biti sljedeća žrtva.

U ožujku su propale tri američke banke, Silicon Valley Bank, Signature Bank i Silvergate Bank, što je izazvalo strahove od potpune bankarske krize. First Republic Bank postala je posljednja žrtva bankarske krize, a sada se stvari kompliciraju i za PacWest Bancorp

Dionice PacWesta sa sjedištem u Los Angelesu pale su u srijedu za više od 60% što je bio sasvim jasan znak da je još jedna banka u velikoj krizi što su uostalom potvrdili i iz managementa signalizirajući da se razgovara o prodaji banke.

Iz PacWest-a dolaze uobičajene floskule i uvjeravanja da su ulagački depoziti sigurni. Međutim, čisto ilustracije radi, cijena dionice bila je oko 30 dolara krajem siječnja, da bi danas, u trenu pisanja ovog teksta pala ispod tri dolara – dakle 10 puta.

Western Alliance je još jedna regionalna banka koja zabrinjava ulagače, iako je banka tvrdila da u posljednje vrijeme nije doživjela značajniji odljev depozita. Dakle, jasno je da regionalne banke teško mogu preživjeti loše vijesti ili daljnje monetarno pooštravanje FED-a.

I dok čelnik FED-a Jerome Powell izjavljuje da su se uvjeti u bankarskom sektoru općenito poboljšali od početka ožujka, te da je američki bankarski sustav zdrav i otporan, dokazujući nedokazivo, brojke nemilosrdno demantiraju te floskule.

Kriza banaka, rast kripta

A one kažu da su banke koje su propale 2008. imale ukupnu imovinu od 373 milijarde dolara, dok su žrtve iz 2023. imale 540 milijardi dolara ukupne imovine. Stoga nije čudno da se povlači paralela upravo s velikom financijskom krizom iz 2008. Dapače, mnogi su skloni reći da slijedi još razornija.

I sve to gura bitcoin i kripto prema gore. I naravno, nastavit će gurati ako se spirala propadanja nastavi. Što se sada čini sasvim izglednim. A vidljivo je to opet iz brojki. BTC je nakon zatvaranja Silicon Valley Bank 10. ožujka od strane SAD regulatora rastao 50-ak posto.

Upravo su propasti banaka bili okidači koji su izazivali značajne pomake prema gore. Dakle, vjerovati je da će se trend nastaviti. Dapače, čak i ojačati jer će se i mali i veliki ulagači osjećati sve nesigurniji deponirati sredstva u raspadajući sektor, a kripto je prilično logičan zamjenski izbor.

Dodatno, propadanje banaka kako se kriza dalje razvija oslabit će dolar i time donijeti dodatnu privlačnost kriptovalutama kao visokokvalitetnoj likvidnoj zamjeni, pogotovo bluechip kriptovalutama.

Također, s obzirom na propast banaka, jučerašnje FED-ovo povećanje kamatne stope za još 25 baznih bodova moglo bi biti posljednje povećanje u ovom ciklusu što bi. A nije isključeno da će u gospodarstvo ubrizgati dodatnu likvidnost kako bi se pomoglo bankama ali i ekonomiji.

Sve navedeno moglo pripremiti tržište za još jedan snažan rast u kratkom vremenskom periodu. A taj rast prema današnjem Matrixportovom izvješću znači jačanje bitcoina za oko 20 posto čime bi se vodeća kriptovaluta lansirala na razine između 35 i 36 tisuća dolara.

Coinbase obustavlja zajmove

Čak 36 posto top kripto projekata prestalo pisati blogove