Snažan pad stablecoina na burzama

Ukupan iznos stablecoina na burzama iznosi 21,06 milijardi, a uključeni su BUSD, GUSD, HSUD, DAI, USDP, EURS, SAI, sUSD, USDT i USDC.

Broj stabilnih kovanica ili kriptovaluta vezanih za dolar, koje se drže na adresama povezanim s centraliziranim burzama, produžio je pad i dosegnuo najnižu razinu od svibnja 2021. u znaku sve veće averzije ulagača prema riziku.

Broj se više nego prepolovio otkako je sredinom prosinca dosegao rekordnu visinu od preko 44 milijarde. Pad se ubrzao je nakon američkog regulatornog udara na Paxosov BUSD u veljači i posljedične volatilnosti USDC-a u ožujku, odnosno depegiranja od dolara.

Paxos je u veljači prestao kovati centralizirani stablecoin BUSD, u skladu s regulatornom naredbom. USDC, drugi po veličini stabilcoin na svijetu, zabilježio je volatilnost nakon što je izdavatelj Circle otkrio da drži novčana sredstva u tada krizom pogođenoj Silicon Valley Bank.

Tether (USDT), najveći stablecoin na svijetu po tržišnoj vrijednosti, postao je dominantniji usred problema BUSD-a i USDC-a.

Unatoč ovim padovima, činjenica je da ulagači generalno sve više preferiraju stabilne kovanice za financiranje kupnje kriptovalute tijekom posljednje tri godine, jer pomažu zaobići volatilnost cijena povezanu s drugim tokenima.

Opadajući saldo stablecoina koji se poklapa s rastom cijene bitcoina sugerira da je rotacija novca iz stablecoina u BTC glavni pokretač porasta vodeće kriptovalute od 70% ove godine, a tržište tek treba vidjeti nove priljeve novca.

Ulagači su prošle godine uložili novac u stabilne kovanice jer je agresivni ciklus povećanja stopa Federalnih rezervi (FED) usmjeren na kontrolu inflacije povećao privlačnost američkog dolara i njegovih ekvivalenta. 

Međutim, motivacija za držanje dolara je oslabila od kraja prošle godine usred nade u ponovno podizanje likvidnosti, odnosno prestanak monetarnog stezanja FED-a.

MicroStrategy objavio dobit u prvom kvartalu

Coinbase i Gemini otvaraju burze izvan SAD-a