Bluesky sve popularniji

Posljednji val novih korisnika decentralizirane aplikacije za društvene medije Bluesky, koju podržava Jack Dorsey, uključuje široku paletu političara i holivudskih redatelja.

Među velikim imenima koji su se pridružili platformi su zastupnica Alexandria Ocasio-Cortez, koja ima preko 13 milijuna sljedbenika na konkurentskoj platformi Twitter, i redatelj “Čuvara galaksije” James Gunn, koji je nedavno preuzeo vođenje DC Comicsa.

Ostali koji su se pridružili platformi kojoj se još uvijek može pristupiti samo uz pozivnicu uključuju model Chrissy Teigen, redatelja “Nemoguće misije” Christophera McQuarrieja, zvijezdu “Silicon Valley” i “The Eternals” Kumaila Nanjianija i Edgara Wrighta, između ostalih.

Brojni visokoprofilni Twitter računi također su se pridružili migraciji baš kao i istaknuti NFT kreatori, umjetnici, graditelji i kolekcionari koji su također pohrlili na platformu posljednjih dana .

Decentralizirana aplikacija za društvene medije, Bluesky, proizlazi iz istraživačkog projekta pokrenutog 2019. po nalogu osnivača i tadašnjeg izvršnog direktora Twittera Jacka Dorseyja, a u početku je i financiran od strane te platforme društvenih medija.

Nezavisni tim dobio je zadatak raditi na otvorenom i decentraliziranom standardu društvenih medija, AT protokolu, a Dorsey je izrazio želju da i sam Twitter postane klijent standarda.

U kolovozu 2021. bivši Zcash programer Jay Graber preuzeo je kormilo u Blueskyju, dok je projekt izdvojen iz Twittera 2022., postavši potpuno neovisna organizacija prije kupnje stranice društvenih medija od strane Elona Muska. 

Iako je Twitter uložio 13 milijuna dolara u platformu, Musk je raskinuo ugovor o podršci Blueskyju nakon preuzimanja, odustajući od planova da Twitter u budućnosti koristi AT protokol.

Iako je Bluesky prvo veliko izdanje na AT protokolu, ideja je da bilo koji programer ili tvrtka mogu izgraditi vlastitu platformu društvenih medija na protokolu, omogućujući korisnicima da migriraju svoje podatke između njih.

Bluesky za sada ostaje u zatvorenoj beta verziji samo za pozivnicu dok Graberov tim razvija svoj skup značajki i implementira ispravke grešaka. Samoj platformi se može pristupiti preko iOS i Android aplikacija, te testnog web klijenta staging.bsky.app .

CFTC pobijedio u svojem najvećem kripto slučaju

Slijedi velika rasprodaja BTC-a?