Otkuda iznenadna volatilnost bitcoina?

Glasine o prodaji Mt. Gox bitcoina nakratko gurnule cijenu vodeće kriptovalute na 27.250 dolara.

Najvećom kriptovalutom po tržišnoj kapitalizaciji nedavno se trgovalo preko 29 000 USD, što je više od 2,4% više u odnosu na prethodni dan, ali je daleko od vrhunca u srijedu ujutro od 30 000 USD. 

BTC je u jednom trenutku pao na čak 27 250 dolara, vjerojatno zbog glasnina da američka vlada planira prodati veliku količinu bitcoina iz slučaja MT. Gox. I ne samo vlada već i drugi klijenti koji su povratili dio bitcoina iz te propale kripto mjenjačnice.

Glasine, koje su se ispostavile netočnima, su izazvale paničnu prodaju i s obzirom na cjenovnu klackalicu, odnosno volatilnost bile zaslužne za likvidaciju pozicija u dugim i kratkim terminskim ugovorima u vrijednosti od 175 milijuna dolara.

No, sam ovaj tijek događaja je i ponovno otvorio pitanje što će se doista dogoditi kada vjerovnici Mt. Gox-a i američka vlada konačno dobiju i, recimo, odluče se na prodaju svojih bitcoina? Ništa značajno, kaže Matrixportova analiza.

Američka vlada planira prodati svoj dio BTC-a do kraja godine

Matrixport kaže da je analizirao potencijalni tržišni utjecaj izvlačenja Mt. Goxa i zaključio da bi takav događaj imao ograničen učinak na cijenu bitcoina. Ipak, ulagači bi trebali biti dobro svjesni eventualne distribucije tih bitcoina.

I tu ističu da je 30. listopad krajnji rok za otplatu vjerovnicima. No, nije isključeno da će se pomaknuti. Ukupan povrat sredstava uključuje 1,7 milijardi dolara u gotovini, 141 000 bitcoina i još 142 000 bitcoin casha (BCH) koji će biti raspodijeljeni kao dio plana rehabilitacije.

Hakiranje Mt. Goxa rezultiralo je krađom 850.000 bitcoina, čija je vrijednost u to vrijeme iznosila 500 milijuna dolara, a sada vrijedni 17,8 milijardi dolara, navodi se u analizi, uz napomenu da je samo 200.000 pronađeno.

Američka vlada još uvijek ima 41.000 bitcoina. Prodano je 9800 u ožujku, a tržište je relativno lako apsorbiralo pritisak prodaje te količine BTC-a. Prema američkoj vladi, preostali BTC će se prodati u četiri tranše do kraja ove godine.

Hong Kongov režim kripto licenciranja započinje u svibnju

Dnevni pregled – SAD pred recesijom?