Hong Kongov režim kripto licenciranja započinje u svibnju

Očekuje se da će režim licenciranja za kripto tvrtke biti pokrenut u svibnju, a pristup maloprodajnim trgovcima predviđen je za 1. lipnja, prema financijskom regulatoru Hong Konga.

U sklopu svoje misije da postane kripto središte, Hong Kong će objaviti smjernice za kripto mjenjačnice koje tamo žele pokrenuti posao u svibnju, izvještava Bloomberg pozivajući se na izvršnu direktoricu Komisije za vrijednosne papire i ročnice (SFC) Hong Konga Juliu Leung.

Leung je izjavila da je regulatorni okvir za kripto burze dobio više od 150 prijedloga tijekom procesa javne rasprave. Proces je pokrenut prošle godine kako bi se iskristalizirao najbolji način da se malim ulagačima omogući pristup kriptovalutama.

Također regulatori su željeli ispitati mišljenja o mogućnosti ponude fondova kojima se trguje na kripto burzi (ETF-ovi) na teritoriju Hong Konga. Očekuje se da će nova pravila malim ulagačima omogućiti trgovanje glavnim kriptovalutama poput bitcoina i ethera 1. lipnja.

Iako je kripto mjenjačnicama trenutno dopušten rad u Hong Kongu, ulagači s portfeljima manjim od 8 milijuna HK$, ili otprilike 1 milijun USD, podliježu određenim ograničenjima prema postojećem zakonodavstvu.

Velik interes kripto kompanija

Regulator također provodi nekoliko pilot projekata za procjenu prednosti digitalne imovine i njihove primjene na financijskim tržištima, uključujući tokenizaciju zelenih obveznica i razvoj vlastite digitalne valute središnje banke Hong Konga (CBDC).

Unatoč naporima Hong Konga da usvoji opušteniji pristup kriptovalutama, ostaju pitanja o utjecaju koji bi to moglo imati na odnos s kontinentalnom Kinom, gdje su trgovanje kriptovalutama i rudarenje bitcoina prvi put zabranjeni 2017. godine .

Osnivač BitMEX-a i bivši izvršni direktor Arthur Hayes komentirao je to pitanje prošle godine, rekavši da će pristup kineskim klijentima biti ključan za privlačnost Hong Konga kripto tvrtkama.

“Položaj Hong Konga kao najvažnijeg kripto čvorišta počeo je postupno padati, a zatim potpuno nestao s nametanjem politike nulte borbe protiv COVID-a. Ali se događa nešto drugačije”, napisao je, dodajući da su “obični bogati Kinezi ti koji pokreću gospodarstvo Hong Konga.”

Otvaranje Hong Konga prati veliki interes velikih kripto igrača. Više od 80 tvrtki kontaktirale su vlasti sa željom da tamo uspostave posao. To uključuje burze, tvrtke za blockchain infrastrukturu, sigurnosne tvrtke, tvrtke za novčanike i pružatelje usluga plaćanja.

Nikkei Asia također je prošlog mjeseca izvijestio o nekoliko kineskih kripto kompanija, uključujući tvrtke za vrijednosne papire i banke koje su zainteresirane omogućiti klijentima da trguju bitcoinom i ethereumom na licenciranim burzama i koje gledaju prema Hong Kongu.

CZ negira da je težak 28 milijardi dolara

Otkuda iznenadna volatilnost bitcoina?