Grayscale očekuje odluku o BTC ETF-u do kraja Q3

Izvršni direktor Grayscalea očekuje odluku o pokušaju poništenja SEC-ovog odbijanja ETF-a do kraja 3. kvartala.

Grayscale očekuje da će do kraja trećeg tromjesečja saznati hoće li mu biti dopušteno pretvoriti svoj Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) vrijedan 17,5 milijardi dolara u fond kojim se trguje na burzi, kažu iz tog upravitelja imovinom.

Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) prošle je godine odbila zahtjev kompanije da pretvori najveći bitcoin trust u ETF. Pretvorba bi mogla pomoći Grayscaleu da eliminira zloglasni popust za proizvod.

Tržišna vrijednost GBTC-a, naime, daleko je ispod stvarne vrijednosti svih bitcoina koje posjeduje. Grayscale tada je tužio SEC zbog te odluke, a njegov izvršni direktor, Michael Sonnenshein, rekao da očekuje odluku u tom slučaju do kraja rujna.

Konkretno, Grayscale je podnio tužbu protiv SEC- a 29. lipnja, istog dana kada je SEC odbio njegovu prijavu, i zatražio od Žalbenog suda SAD-a okruga District of Columbia da preispita nalog SEC-a. 

SEC-ovi argumenti

Nakon tužbe uslijedio je nalet podrške iz kripto industrije ali i šire, a u slučaju je podneseno pet podnesaka amicus curiae (prijatelj suda). Grayscale je u svojoj tužbi ukazao na SEC-ovo odobrenje nekoliko bitcoin futures ETF-ova.

Grayscale tvrdi kako je davanje zelenog svjetla jednoj vrsti (futures ETF-ovi) instrumenta uz odbijanje druge (spot ili bitcoin-holding ETF-ovi) proizvoljno, a time i kršenje Zakona o administrativnom postupku.

SEC je odbacio navode, tvrdeći da “dva proizvoda nisu ista” i da imaju “temeljne razlike u sposobnosti otkrivanja i odvraćanja od prijevare i manipulacije”, što “razumno podržava različito tretiranje dvaju proizvoda”.

Futures ETF-ovima, za razliku od spot ETF-ova, može se trgovati samo na Chicago Mercantile Exchange, za koju je SEC istaknuo da je nadziru federalni regulatori i koja provodi “opsežan nadzor aktivnosti trgovanja na svom tržištu”.

Sonnenshein nije rekao očekuje li da će presuda biti u korist Grayscalea. Međutim, očekuje da će “brzo raditi” sa SEC-om kako bi osigurao da se konverzija dogodi i uvrsti proizvod na burzu NYSE Arca, ako odluka ide u korist upravitelja imovinom.

Dnevni pregled – First Republic Bank lansirala BTC prema 30K

Metin odjel metaverzuma ima gubitak od četiri milijarde dolara