Što znači iznenadno buđenje kitovskih novčanika?

On-chain analitička agencija Santiment objavila je svoju analizu ključne tri metrike na koje treba obratiti pozornost prije nego što bitcoin započne sljedeći rast.

Tri ključne metrike koje je promatrao analitički tim Santimenta su obujam trgovanja, cirkulacija kovanica i aktivnost BTC novčanika. Santiment je podijelio analizu tri spomenute metrike u kontekstu tromjesečnog rasta BTC-a koji se dogodio početkom 2023. godine.

Nakon što je 14. ožujka skočio iznad razine od 25.000 dolara, obujam trgovanja bitcoinom suočio se s brzim padom. Nakon što je cijena BTC-a premašila 30 000 dolara, obujam trgovanja vratio se na najnižu razinu od početka ove godine.

Suprotno obujmu trgovanja, broj jedinstvenih novčanika koji su bili u interakciji na Bitcoin mreži pokazao je blagi porast. Što se tiče prethodnih bull runova, broj BTC novčanika porastao je puno više nego tijekom porasta BTC-a ove godine.

Broj aktivnih novčanika porastao je za 11% do sada u 2023., dok je cijena porasla za 65%. Što se tiče cirkulacije BTC kovanica na mreži, ne izgleda dobto. Cirkluacija je jako opala nakon što je BTC potonuo nakon malog rasta sredinom ožujka.

Količina BTC-a premještena po danu sada je 6,4% niža u usporedbi s 1. siječnja. Tada se bitcoinom trgovalo nešto ispod razine od 17.000 USD. No, van ovih metrika, interesentno je da se bude uspavani kitovi.

Tijekom prošlog tjedna, tri uspavana BTC novčanika su se probudila nakon gotovo 10 godina neaktivnosti. Zajedno su prebacili 8199 BTC-a u vrijednosti od 225 milijuna dolara, najvjerojatnije za prodaju.

Četvrti novčanik koji je ponovno aktiviran sadržavao je nevjerojatnih 79 957 Bitcoina procijenjenih na gotovo 2,20 milijardi dolara. Kada je ova adresa prvi put primila ovaj Bitcoin prije 12 godina, cijena je bila samo 0,93 USD.

No, nisu BTC novčanici jedini. Nekoliko uspavanih Ethereum adresa koje su stekle ETH tijekom ICO-a također se probudilo tijekom proteklih tjedan ili dva. Ova buđenja pokrenula su razgovore na Crypto Twitteru o mogućim razlozima iza takvih poteza.

Identiteti ovih kitova su nepoznati, a niti jedan od njih se nije oglasio pa su krenula licitiranja s razlozima koji variraju od buđenja programera dark web stranice Silk Road koji dobivaju pristup svojim novčanicima do insajdera premještaju tokena jer znaju da se spremaju loše vijesti. 

Još jedna špekulacija kaže da se sredstva premještaju jer su probijene lozinke tih starih novčanika.

Analitičari smatraju da je previše 10+ godišnjih novčanika koji odjednom oživljavaju.

Osim ako ti novčanici nisu na neki način povezani s hladnim skladištem Mt Goxa, onda je neki stari generator novčanika morao biti probijen, smatraju pojedinci na Crypto Twitteru. A to i nije neutemeljeno, jer su stari novčanici više puta bili meta hakera.

Coinbase prijavio SEC sudu

BTC na 100K do kraja 2024.