BTC na 100K do kraja 2024.

Najpopularnija kriptovaluta, bitcoin, mogla bi dosegnuti sto tisuća dolara do kraja 2024., objavio je u ponedjeljak Standard Chartered, navevši da je takozvana kripto zima gotova.

Multinacionalna banka sa sjedištem u UK-u smatra da bi bitcoin mogao profitirati od brojnih čimbenika uključujući nedavna previranja u bankarskom sektoru, stabilizaciju rizične imovine jer FED završava svoj ciklus povećanja kamatnih stopa i poboljšane profitabilnost kripto rudarenja,

Kako je u bilješci napisao Geoff Kendrick, voditelj istraživanja digitalne imovine Standard Chartereda: “Iako izvori neizvjesnosti ostaju, mislimo da put do razine od 100.000 USD postaje jasniji”.

Bitcoin je do sada rastao ove godine, popevši se iznad 30.000 dolara u travnju prvi put u deset mjeseci. Njegovi dobici predstavljaju djelomičan oporavak nakon što su bilijuni dolara izbrisani iz kripto sektora 2022., dok su središnje banke povisivale stope a niz kripto tvrtki bankrotirao.

Treba reći kako su predviđanja visokih vrijednosti bila uobičajena i tijekom prošlih ciklusa porasta bitcoina. Citijev analitičar rekao je u studenom 2020. da bi se bitcoin mogao popeti čak do 318.000 dolara do kraja 2022. No, BTC je prošlu je godinu zaključio s padom od oko 65% na 16.500 dolara.

I JPMorgan očekuje rast BTC-a

U bilješci iz Standard Chartereda kažu da je bitcoin imao koristi od svog statusa “brendiranog sigurnog utočišta, percipiranog relativnog skladišta vrijednosti i sredstva za doznaku”.

Kendrick smatra i da bi potpora Europskog parlamenta prvom nizu pravila Europske unije za reguliranje tržišta kripto imovine “trebala dati vjetar u leđa” bitcoinu i kriptovalutama generalno.

Također, početkom travnja su iz još jednog bankarskog diva, JPMorgana rekli da bi tehnička promjena Bitcoin blockchaina 2024., poznata kao njegovo “prepolovljenje”, mogla povećati njegovu cijenu čineći ga skupljim za proizvodnju i uzrokujući “pozitivan psihološki učinak”.

I iz JPMorgana su naveli da su cijene kriptovaluta već imale koristi od kripto entuzijasta koji su nedavnu bankovnu krizu u SAD-u tumačili kao “pobjedu kripto ekosustava”. Pobornici kripto valuta kažu da su stabilne kovanice “manje osjetljive na navale povlačenja sredstava.

Paradoksalno, američki regulatori prethodno su rekli bankama da budu oprezne zbog likvidnosnih rizika koji proizlaze iz depozita povezanih s kripto valutama, poput rezervi stablecoina, koji bi mogli biti podložni brzom odljevu.

Što znači iznenadno buđenje kitovskih novčanika?

Dnevni pregled – Coinbase ulazi u otvoreni rat sa SEC-om