Voyager-Binance.US posao ide dalje

Voyagerov ugovor vrijedan više od milijardu dolara s Binance.US-om ide dalje nakon dogovora s američkom vladom.

Bankrotirani zajmodavac kriptovaluta Voyager Digital sklopio je ugovor sa saveznom vladom Sjedinjenih Država kojim se nastavlja plan vrijedan milijardu dolara koji bi omogućio Voyageru da proda svoju imovinu američkom ogranku Binancea.

Podneskom od 19. travnja na Okružnom sudu u New Yorku Voyager, Službeni odbor neosiguranih vjerovnika kompanije i američka vlada složili su se da bi se dogovor s Binanceom o preuzimanju Voyagerove digitalne imovine mogao odvijati prema planu.

Djelomično prema planu. Naime, u tijeku je žalba vlade koja smatra da se ovim planom krši zakon o porezu i vrijednosnim papirima, odnosno da se Voyageru omogućuje da bude zaštićen od određenih zakonskih obveza. No, vlada je pristala da se posao nastavi unatoč tome što žalba traje.

Američki regulatori su nekoliko puta pokušali zaustaviti posao otkako je dobio odobrenje 7. ožujka od strane američkog stečajnog suca Michaela Wilesa, koji je primijetio da će odgađanje dogovora naštetiti interesima Voyagerovih bivših klijenata koji čekaju na primanje sredstava.

Tjedan dana kasnije, vlada je 14. ožujka zatražila odgodu stečajnog plana za dva tjedna. Optužio je stečajni plan za “imunizaciju prijevare, krađe ili izbjegavanja poreza”, međutim prijedlog je odbio sudac Wiles, rekavši da su optužbe “pretjerivale i krivo karakterizirale”.

Sudski podnesak od 28. veljače otkrio je da je 97% od 61.300 vlasnika Voyager računa bilo za dogovor s Binance.US.

Unatoč tome, sutkinja Jennifer Rearden odobrila je zahtjev američke vlade da privremeno obustavi postupak sudskim nalogom od 27. ožujka.

Treba reći i kako odvjetnici bankrotirane tvrtke kažu da su zabrinuti da bi se Binance.US nakon isteka roka od četiri mjeseca mogao povući iz posla, što bi nametnulo dodatni gubitak od 100 milijuna dolara. 

Radix s najboljom mjesečnom izvedbom u top 100

Coinbase otvara tvrtku na Bermudama