Izglasana MiCA

Habemus MiCa napisao je na Twitteru Stefan Berger, zastupnik u EU parlamentu i jedan od glavnih zagovornika kripto Zakona Unije poznatijeg kao MiCA nakon što je izglasan.

Zakonodavci u Europskoj uniji u četvrtak su glasovali s 517 prema 38 za novizakon, što Uniju čini prvom velikom jurisdikcijom u svijetu koja je uvela sveobuhvatnu kripto legislativu. MiCA znači da će EU imati jedinstveni pristup regulaciji kripto imovine u svih 27 država članica. 

MiCA se fokusira na tvrtke poznate kao pružatelji usluga kripto imovine (CASP). Konkretno se tu radi o pružateljima usluga kripto novčanika i kripto burzama koje će morati tražit licencu za rad u cijelom bloku.

Uz to, MiCA od izdavatelja stabilnih kovanica vezanih uz vrijednost druge imovine zahtijeva da održavaju dovoljne rezerve. Europski parlament također je glasovao s 529-29 glasova za zasebni zakon, poznat kao Uredba o prijenosu sredstava.

On zahtijeva od kripto operatera da provedu postupak identifikacije svojih klijenata a kako bi se spriječilo pranje novca. I iako se oba akta doživljavaju s umjerenim optimizmom postoji problema, posebice s MiCA-om.

Naime, u dokumentu od 400-injak stranica većim dijelom sastavljenim prije nekoliko godina uopće se ne spominju decentralizirane financije (DeFi), niti se zakon bavi rastućim sektorom kripto posuđivanja i ulaganja te ne navodi nikakva pravila za nezamjenjive tokene (NFT).

MiCA neće odmah stupiti na snagu; morat će ga odobriti Europsko vijeće prije nego što službeno postane zakon. Pravila za stabilne kovanice tada će stupiti na snagu u srpnju sljedeće godine, dok će se ostala primjenjivati ​​tek u siječnju 2025.

Coinbase otvara tvrtku na Bermudama

Dnevni pregled – Što EU kripto zakon MiCA donosi Europi?