Rusija usvaja kripto za međunarodno poslovanje?

Rusija istražuje održivost korištenja kriptovaluta u međunarodnim transakcijama kao način za izbjegavanje sankcija.

Nakon što je Rusija zaprepastila svijet pokretanjem invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine, zemlje Europske unije (EU) i Sjevernoatlantskog saveza pokušale su obeshrabriti ruske napore napadajući gospodarstvo sankcijama osmišljenim da ga odsjeku od međunarodne trgovine. 

A otkako su sankcije uvedene, Rusija istražuje razne načine za zaobilaženje ovih sankcija, uključujući korištenje blockchain tehnologije i kripta.

Guvernerka Banke Rusije Elvira Nabiullina tako je rekla je da zemlja priprema nacrt zakona koji će omogućiti korištenje kriptovaluta u međunarodnim trgovinskim obračunima, izvještavaju ruske novinske kuće.

Vlada pak planira stvoriti nove institucije za rudarenje kriptovaluta i nadzor njihove upotrebe u transakcijama sa stranim subjektima. Konzultacije o stvaranju ovih institucija već su započele između vlade i središnje banke.

No, nije ovo neočekivani potez. Podsjetimo, zapadne nacije dugo su strahovale da će Rusija koristiti kripto za izbjegavanje sankcija i prethodno su vršile pritisak na kripto mjenjačnice da sankcioniraju ruske adrese.

Rusija drugi najveći rudar bitcoina

Prvi nagovještaj ruskih namjera došao je već u ožujku 2022. kada je predsjednik odbora za energetiku Pavel Navalny izjavio da bi zemlja bila voljna poravnati trgovinu naftom i plinom s “prijateljskim zemljama” u bitcoinu.

Do lipnja prošle godine, ruski državni obrambeni konglomerat Rostec Group tvrdio je da je razvio blockchain platformu koja bi mogla zamijeniti SWIFT, tradicionalno preferiranu mrežu za prekogranične transakcije. 

U rujnu iste godine pojavila su se izvješća da bi Banka Rusije mogla legalizirati korištenje kripto za prekogranične obračune. Spomenuta izjava guvernerke banke, Elvire Nabiulline, pokazuje da se na tome već naveliko radi.

Treba reći kako ruska vlada nije precizirala koje će se kriptovalute koristiti, ali i da se tamošnja vlada i dalje protivi korištenju kriptovaluta unutar granica države, iako je Rusija sada drugi najveći rudar bitcoina.

Inače, Rusija već podmiruje inozemne transakcije koristeći rublju i juan, a nedavno je otkrila planove za pokretanje međunarodne valute s Brazilom, Indijom, Kinom i J. Afrikom. Stručnjaci smatraju da je kripto tržište premalo da Rusija može podmirivati svoje inozemne transakcije.

No ako se samo prekograničnog plaćanja bude provodio kriptom bio bi to značajan poticaj za sektor a i druge države koje se žele odmaknuti od američkog dolara kao rezervne valute mogle bi se okrenuti kriptovalutama.

Novi kripto meme hit zove se PEPE

Gery Gensler saslušavan pet sati pred Kongresom