Gery Gensler saslušavan pet sati pred Kongresom

Genslerovo pojavljivanje pred Povjerenstvom za financijske usluge Predstavničkog doma bilo je prvo otkako je trenutačni saziv Kongresa preuzeo dužnost i prvo u više od godinu.

Pet sati trajalo je saslušavanje šefa Komisije za vrijednosne papire i burzu (SEC), tijekom kojih je Gensler doživio dosta napada oko svoje politike regulacije putem provedbe, nejasnoće propisa i odbijanja opredjeljenja na pitanje je li ether vrijednosni papir ili ne.

Gensler je odbio odgovoriti i na pitanja o tome je li njegova agencija previše forsirala predložena pravila te dala premalo vremena za povratne informacije javnosti o tim istim pravilima te o tome kako SEC pristupa kripto tvrtkama koje žele poslovati u SAD-u

Jedna od najspornijih točaka u saslušanju došla je rano, kada je predsjedavajući Povjerenstva Patrick McHenry pitao Genslera da kaže misli li da je ether, druga po veličini kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, vrijednosni papir.

“Još 2018., tadašnji financijski direktor SEC Corporationa Bill Hinman rekao je da vjeruje da ether nije vrijednosni papir. Prošlog mjeseca predsjedavajući CFTC-a Rostin Behnam izrazio je svoje mišljenje da je ether roba”, podsjetio je McHenry Genslera.

Potom je naglasio da je Državni tužitelj New Yorka ustvrdio u sudskom podnesku prošlog mjeseca da je ether vrijednosni papir. Na pitanje šefu SEC-a slaže li se da je jasno je da imovina ne može biti i roba i vrijednosni papir u isto vrijeme Gensler je odgovorio neodređeno kao i mnogo puta kanije.

“Ovisi o činjenicama i zakonu”, kaže Gensler, odbijajući reći da ili ne.

Nezauzimanje stava oko ethera dobro za kripto industriju

Joshua Ashley Klayman, voditelj Fintecha i voditelj Blockchaina i digitalne imovine u Linklatersu, ustvrdio je nakon saslušanja da je ovo pozitivan znak za industriju da Gensler nije odmah rekao da se radi o vrijednosnom papiru ili rekao da bi “sve osim bitcoin” bio vrijednosni papir.

No ono što je možda najbitnije za kripto industriju sadržano je u uvodnoj riječi Patricka McHenryja.

On je naime implicirao da će Kongres zauzeti snažniji stav što se legislative tiče jer, kako kaže, mora osigurati jasna pravila ekosustava digitalne imovine jer se regulatori ne mogu složiti.

“Regulacija provedbom nije dovoljna niti održiva. Vaš pristup potiče bijeg inovacija u inozemstvo i ugrožava američku konkurentnost”, bio je kritičan McHenry obračajući se Gensleru i optužujući ga za prekoračenje ovlasti i pretjerano agresivan pristup regulaciji.

Spomenimo i zanimljiv detalj koji se pojavio na Crypto Twitteru a odnosi se na video u kojem Gensler hvali Algorand i njegovu tehnologiju. Isti taj Algorand je unutar tužbe protiv Bittrexa od strane SEC-a proglašen vrijednosnim papirom.

Nitko ne kaže da tehnologija okarakterizirana vrijednosnim papirom ne može biti dobra, no postavlja se pitanje bi li sad sam Gensler treba biti optužen zato što je hvalio i gurao ALGO token pred gomilom ljudi u nekoliko navrata.

Naime, ako je ALGO vrijednosni papir, onda bi Gensler teoretski trebao biti tužen od svoje matične agencije za promociju tokena. Kao što je to primjerice bila, da banaliziramo, Kim Kardashian za reklamiranje kripta pod imenom EthereumMax.

Rusija usvaja kripto za međunarodno poslovanje?

Sutra glasovanje o MiCA-i