Coinbase bi mogao otići iz SAD-a

Coinbase bi se mogao udaljiti od SAD-a ako i dalje neće biti regulatorne jasnoće, najavio je CEO najveće američke kripto burze Brian Armstrong.

Armstrong je rekao da su “sve opcije na stolu” u smislu planova kripto burze ako se u SAD-u ne pojavi veća regulatorna jasnoća pa i odlazak iz države s obzirom da jednostavno nema sigurnosti za kompanije koje posluju u kripto sektoru.

“Sve je na stolu, uključujući preseljenje ili što god je potrebno”, rekao je Armostrong nakon što ga je bivši britanski ministar financija George Osbourne pitao može li vidjeti kako Coinbase napušta SAD na Fintech Weeku u Londonu.

“Mislim da SAD ima potencijal da bude važno tržište za kripto, ali trenutno ne vidimo regulatornu jasnoću koja nam je potrebna. Mislim da ćemo, ako ne vidimo da se regulatorna jasnoća pojavila u SAD-u, možda morati razmisliti o većem ulaganju drugdje u svijetu”, kaže Armstrong.

Armstrongovi komentari dolaze nakon što je i konkurentska burza Bittrex izjavila da planira napustiti SAD do kraja travnja, pozivajući se na “trenutno američko regulatorno i ekonomsko okruženje”. 

Problem je borba SEC-a i CFTC-a

Podsjetimo, Bittrex je u ožujku primio Wells obavijest, izjavu da je Odjel za provedbu američke Komisije za vrijednosne papire i razmjenu (SEC) pronašao dokaze o kršenju zakona. A SEC je u ponedjeljak podnio tužbu protiv burze.

Armstrong je govorio o prednostima UK-a u smislu regulatorne jasnoću s obzirom da postoji samo jedan regulator, Financial Conduct Authority (FCA), odgovoran i za robu i za vrijednosne papire, dok u SAD-u postoje posebna tijela.

U SAD-u tako reguliraju Commodity Futures Trading Commission (CFTC ) zadužena za assete koji se definiraju robom i Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC), koja regulira vrijednosne papire.

“U UK-u nemate ove probleme koji se događaju kada CFTC i SEC vode bitku za kripto teritorij. Zapravo imamo kontradiktorne izjave čelnika CFTC-a i SEC-a koje izlaze gotovo svakih nekoliko tjedana. Kako će tvrtka poslovati u takvom okruženju”, pita se Armstrong.

I Coinbase je nedavno od SEC-a primio Wells obavijest , upozorenje o nadolazećoj regulatornoj radnji vezanoj za uvrštavanje neregistriranih vrijednosnih papira na platformu burze.

Ponovno više stakinga nego povlačenja Ethera

Pred nama je veliki bull run – Bernstein