Ether preskočio 2K dolara

Unatoč suprotnim očekivanjima, cijena ethera raste nakon najnovije nadogradnje mreže poznate kao Shapella ili Shanghai.

Druga po veličini kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji u trenu pisanja teksta porasla je za 6% u posljednja 24 sata i preskočila 2k USD. Trenutno ether mijenja ruke za 2006 dolara pokazujući da su medvjeđi trgovci bili u krivu. Barem za sada.

Podaci o likvidacijama iz Coinglassa pokazuju pak da je Ether vodeća kriptovaluta s više od 44 milijuna dolara likvidiranih trgovina u posljednja 24 sata. Od tog iznosa, otprilike 77% tih pozicija bilo je kratko (short).

Uspješno izvršenje Shapella nadogradnje konačno je omogućilo validatorima Ethereuma da povuku svoje udjele od prvog pokretanja stakinga u prosincu 2020. Očekivalo se stoga da će se se dogoditi značajna likvidacija ethera što bi moglo snažan pritisak na cijenu.

Kao mreža s dokazom o udjelu (PoS), Ethereum koristi validatore umjesto rudara kako bi osigurao mrežu. Da bi postali validator, korisnici prvo moraju položiti (ili uložiti) 32 Ethera i održavati mrežu u svakom trenutku kako bi zaradili nagrade.

Otkako je ETH staking debitirao 2020., sudionici su u mrežu položili ETH u vrijednosti od preko 34,56 milijardi dolara. Međutim, ta sredstva i nagrade koje su oni generirali nisu bili dostupni korisnicima, čak ni nakon tzv. spajanja, odnosno prelaska Ethereuma s PoW na Pos konsenzus.

Sukladno tome, kao što pokazuju podaci prikupljeni od Nansena, mnogi su validatori doista izašli, povukavši sa sobom svoj uloženi ether i staking nagrade. U posljednja 24 sata zabilježen je neto izlaz od više od 84 500 ETH.

Mogući rizici prodajnih pritisaka i dalje postoje

Većina povučenog ETH-a od strane validatora su nagrade, a ne nagrade plus izvorni ulog. Što je konstruktivnije nego što je tržište potencijalno očekivalo.

Dakle, unatoč bojazni nekih analitičara da će otključavanje ETH-a pokrenuti žurbu stakera da likvidiraju svoje tokene većeg pritiska na cijenu nema. Vjerojatno prvenstveno zato što je povlačenje raspoređeno na nekoliko dana.

Primjerice, Lido s najvećim bazenom stakeanog ETH-a koji čini oko 30 posto svih stakeanih ETH-ova objavio je da će omogućiti povlačenja tek u svibnju. Coinbase, Kraken i Binance, neke od najvećih kripto burzi na svijetu, kontroliraju još 22% uloženog ETH-a.

Zanimljivo je i da dalje postoje jaki priljevi ethera, s više od 15 000 ETH uloženih u staking u roku od 24 sata. To ukazuje da je interes za Ethereum staking i dalje snažan, unatoč otključavanju uloženih sredstava.

Ipak pritisak na cijenu bi mogao raditi Celsius Network u stečaju koji mogao bi prodati svoj uloženi ETH saldo od 158 176 ETH, kako bi povratio dio sredstava vjerovnicima. 

A tu je i Kraken, kripto mjenjačnica sa sjedištem u SAD-u, koja je nedavno pristala zatvoriti svoje operacije stakinga u sklopu nagodbe sa SEC-om, te će stoga će vjerojatno morati povući svih svojih 1,2 milijuna ETH.

eToro će korisnicima Twittera izravno nuditi kripto trgovanje

MiCA stiže idući tjedan