SEC tuži Justina Suna

Osim zbog kršenja Zakona o vrijednosnim papirima, SEC je protiv Zaklade TRON i njezinog osnivača podignuo i optužbe za wash trading i program nagrada.

Tužba je također optužila druge dvije tvrtke Justina Suna, BitTorrent i Rainberry Inc., zajedno sa zakladom Tron za navodno provođenje neregistrirane prodaje onoga što SEC naziva “kripto vrijednosnim papirima”. 

Iako niti jedna sudska presuda nije proglasila neku kriptovalutu vrijednosnim papirom, SEC je odlučan dokazati da je to tako. SEC, dakle, smatra da su tokeni koji su ponuđeni i prodavani javnosti Tronix (TRX) i BitTorrent (BTT) trebali biti registrirani kao vrijednosni papiri. 

SEC je također naveo slučajeve “wash” trgovanja u tim slučajevima, gdje su Sun i njegove tvrtke pokušale “prijevarno manipulirati” sekundarnim tržištem za TRX. 

To znači da su optuženici istovremeno kupovali i prodavali istu kripto imovinu kako bi zavarali kupce da povjeruju da platforma ima velike količine trgovinske aktivnosti. 

Prema regulatornom tijelu, zaposlenici zaklade TRON proveli su više od 600.000 “wash” transakcija TRX-om između dva računa koja kontrolira sam Sun. Tijekom tog razdoblja TRX u vrijednosti od 4-6 milijuna dolara dnevno je pran pod vodstvom samog izvršnog direktora. 

Povrh svega, SEC je također naplatio kaznu osam slavnih osoba za promoviranje TRX i BTT tokena putem ilegalnog “bounty programa”. 

Osam slavnih osoba promoviralo tokene

Oni su bili potaknuti nagrađivani TRX-om i BTT-om da promoviraju tokene na društvenim medijima, regrutiraju druge na Telegram i Discord kanale tokena i kreiraju BitTorrent račune.

Prema SEC-u, te plaćene promocije nisu otkrile javnosti punu prirodu poticaja koje su primile slavne osobe, niti su otkrile rizike povezane s takvim ulaganjima. 

Osam slavnih imenovanih u optužbama su Lindsay Lohan, Jake Paul, DeAndre Cortez Way (aka Soulja Boy), Austin Mahone, Michele Mason (Kendra Lust), Miles Parks McCollum (Lil Yachty), Shaffer Smith (Ne-Yo) i Aliaune Thiam (Akon). 

Svi oni, osim Corteza Waya i Mahonea, pristali su platiti više od 400.000 dolara kazne. Predsjednik SEC-a Gary Gensler osvrnuo se na slučaj svojoj posljednjoj izjavi:

“Kao što se navodi u pritužbi, Sun i drugi koristili su se starom igrom kako bi doveli u zabludu i naštetili ulagačima tako što su najprije ponudili vrijednosne papire bez ispunjavanja zahtjeva za registraciju i objavljivanje podataka, a zatim manipulirali tržištem.”

Gensler dodaje da je u isto vrijeme, Sun platio slavnim osobama s milijunima pratitelja na društvenim mrežama da reklamiraju neregistrirane ponude, dok je izričito naredio da ne otkrivaju svoju naknadu. 

Binanceovi zaposlenici pomažu klijentima da zaobiđu KYC

CEO Coinbasea poziva na akciju