Binanceovi zaposlenici pomažu klijentima da zaobiđu KYC

CNBC tvrdi da korisnici diljem svijeta manipuliraju Binanceovim sigurnosnim protokolima vrijednim milijarde dolara koristeći pomoć iznutra.

Binance, najveća svjetska mjenjačnica kriptovaluta, uložila je značajne napore da bude lider u transparentnosti u industriji, pogotovo nakon FTX. Međutim, novo izvješće tvrdi da insajderi Binancea navodno pomažu korisnicima zaobići sigurnosne protokole. 

Prema istrazi CNBC-a, zaposlenici i volonteri u Binanceu navodno su pomagali klijentima u Kini da potkopaju sustav Know Your Customer Controls (KYC). Izvještaji su citirali poruke s poslužitelja Discord i grupe Telegram kako bi poduprli svoje tvrdnje. 

Istraga ukazuje na Binanceove službene chat sobe na kineskom jeziku, u kojima je registrirano više od 220.000 korisnika. Ondje korisnici navodno mogu pristupiti dijeljenim porukama o tehnikama za zaobilaženje protokola KYC, boravišta i verifikacije burze.

Ove su poruke navodno poslane s računa iza kojih stoje pojedinci koji su identificirani kao zaposlenici Binancea ili obučeni volonteri koji se nazivaju “anđeli”.

Razmijenjene tehnike uključivale su krivotvorenje bankovnih dokumenata, stvaranje lažnih adresa i druge manipulacije sustavom. Na upit CNBC-a glasnogovornik Binancea je indirektno potvrdio navode medijske kuće i rekao:

“Poduzeli smo mjere protiv zaposlenika koji su možda prekršili naša interna pravila.”

Suosnivač i prvi čovjek Binancea, Changpeng Zhao, koji je inače vrlo aktivan na društvenim mrežama, zasada se nije oglasio. 

Ova vijest je izašla na vidjelo dok Kina nastavlja provoditi strogu opću zabranu kriptovaluta, koja je započela 2021., dok su kripto burze zabranjene 2017. Kineski korisnici koji izbjegavaju KYC pravila za pristup Binanceu mogli bi se suočiti s ozbiljnim posljedicama ako budu otkriveni.

ChatGPT spojen na internet

SEC tuži Justina Suna