Bijela kuća udarila na kripto

Bijela kuća se u novom izvješću namjerila na kriptovalute, tvrdeći da mnogi aspekti ekosustava digitalne imovine stvaraju probleme za potrošače, financijski sustav i okoliš.

Gospodarsko izvješće predsjednika godišnja je publikacija Vijeća gospodarskih savjetnika s ciljem objašnjavanja predsjednikovih ekonomskih prioriteta i politika. Izdanje od ožujka uključivalo je cijelo poglavlje o digitalnoj imovini i “ekonomskim načelima”. 

Izvješće dolazi usred rastuće zabrinutosti industrije da savezni regulatori žele isključiti kripto tvrtke iz bankarskih usluga, iako su državni i savezni regulatori do sada poricali te tvrdnje. Ipak, malo je vjerojatno da će ton izvješća umiriti kripto ulagače.

Inovacija u digitalnoj imovini “uglavnom se odnosi na stvaranje umjetne oskudice”, kaže Bijela kuća dodajući da mnoge kriptovalute nemaju fundamentalnu vrijednost te tvrdeći za stablecoine da su podložni rizicima i stoga previše nesigurni da zadovolje ulogu instrumenta “brzog plaćanja”.

Već prva referenca na digitalnu imovinu u izvješću kaže da je “blockchain tehnologija potaknula porast inovativne financijske digitalne imovine koja se pokazala vrlo nestabilnom i podložnom prijevarama.”

“Iako zagovornici često tvrde da je digitalna imovina, posebice kripto imovina, revolucionarna inovacija, dizajn te imovine često odražava nepoznavanje osnovnih ekonomskih načela koja su se učila u ekonomiji i financijama tijekom stoljeća”, dodaje se u izvješću.

Kritike iz kripto zajednice

Nastavlja se kako tvrdnjom kako je ovaj neadekvatan dizajn često štetan za potrošače i investitore. Zaključak? Zagovornici kriptovalute moraju se vratiti u školu jer “na teži način ponovno uče lekcije iz prethodnih financijskih kriza”.

Navodi se i da kripto imovina može pružiti i neke pogodnosti poput decentraliziranog skrbništva, poboljšanja sustava plaćanja, povećanja financijske uključenosti i stvaranja mehanizama za distribuciju intelektualnog vlasništva i financijske vrijednosti koji zaobilaze posrednike.

Ipak, do sada kripto imovina nije donijela nijednu od ovih prednosti, napisali su autori. Troškovi kripta u međuvremenu su negativno utjecali na potrošače, financijski sustav, pa čak i na fizičko okruženje.

Izvršna direktorica Blockchain Associationa Kristin Smith nazvala je najnovije predsjedničko izvješće “razočaravajućim”, rekavši da pokazuje da su neki u vladi “sve više alergični” na rastuću kriptoindustriju, dodajući:

“Pozivamo Bidenovu administraciju da razmisli po čemu će biti zapamćen: kao predvodnik duboke inovacije ili kao prepreka globalnoj tehnološkoj revoluciji.”

Tether profitirao na bankarskoj krizi

Dnevni pregled 22.03.’23. – BitBoy Crypto prijeti tužiteljima