Gensler ponovio da su svi PoS tokeni vrijednosni papiri

Gensler je rekao da bi se zakoni o vrijednosnim papirima mogli primijeniti jer ulagači očekuju povrat kada kupe tokene potkrijepljene mehanizmom konsenzusa dokaza o udjelu (Proof-of-Stake).

Predsjednik Komisije za vrijednosne papire i razmjenu SAD-a (SEC), Gary Gensler, ponovio je svoje mišljenje da bi tokeni s dokazom o udjelu mogli zadovoljiti definiciju vrijednosnih papira prema Howeyevom testu, čime bi bili podvrgnuti regulatornim ovlastima njegove agencije.

“Oni promiču i stavljaju tokene u protokol te ih zaključavaju u protokolu. Taj protokol često razvija mala grupa poduzetnika i programera: Stoga bih predložio da svaki od ovih operatora tokena nastoji to uskladiti sa zakonom, ali i s posrednicima”, rekao je Gensler.

Genslerove primjedbe uslijedile su nakon što su ga novinari pitali za mišljenje o prošlotjedim izjavama Rostina Behnama, predsjednika Komisije za trgovinu robnim ročnicama (CFTC) koji tvrdi da je ether roba i da bi ga stoga trebao regulirati CFTC.

CFTC i SEC se ne slažu oko toga koja bi agencija trebala regulirati kripto. Gensler je priznao da je bitcoin roba, ali se oklijevao odreći kontrole nad bilo kojom drugom kriptovalutom, uključujući ETH, i ustvrdio je da je “velika većina” od tisuća postojećih kriptovaluta vrijednosni papir.

U rujnu 2022., nakon nadogradnje Ethereum blockchaina na Proof of Stake poznatu kao Merge, Gensler je izjavio da bi PoS tokeni mogli biti ugovori o ulaganju koji se podvrgavaju zakonima o vrijednosnim papirima.

NYAG krenuo na Ether

Prošlog tjedna Genslerov argument da su tokeni s dokazom o udjelu vrijednosni papiri dobio je neočekivani vjetar u leđa u obliku tužbe koju je protiv kripto burze KuCoin podnio Ured državnog odvjetnika New Yorka (NYAG). 

U tužbi se tvrdi da burza sa sjedištem na Sejšelima krši američke zakone o vrijednosnim papirima nudeći tokene, uključujući ether, koji zadovoljavaju definiciju vrijednosnog papira bez registracije kod odgovarajućih regulatornih tijela, u ovom slučaju, kod državnog ureda NYAG-a.

Unatoč Genslerovom i Behnamovom javnom prepucavanju, tužba NYAG-a je prvi put da regulator tvrdi na sudu da je ether vrijednosni papir. Doduše na državnom, a ne na saveznom sudu.

Zanimljivo je i da je glavni državni odvjetnik iz nekog razloga odabrao baš ETH. Naime, moguće je da ova akcija nije slučajna, a regulatori, u ovom slučaju NYAG, ciljaju na ETH i staking kako bi na kraju zatvorili sve takve projekte.

Jer, neobično je, kako je to istaknuo pro-kripto odvjetnik i pravni stručnjak John Deaton da je, iako se na KuCoinu trgovalo i XRP-om za koji SEC već pokušava na sudu dokazati da je vrijednosni papir, NYAG ETH kako bi burzi naplatio prodaju neregistriranih vrijednosnih papira.

„ChatGPT neće zamijeniti razvojne programere“

Potencijalni kupci Signaturea moraju odustati od kripta