Circle i USDC su stabilni

„Kolaps SVB-a značio je zaštitu digitalnog dolara od bankarskog sustava, što je ironično s obzirom na upozorenja regulatora o riziku koji za banke predstavlja kripto“, izjavio je šef Circlea, Jeremy Allaire.

Nakon što su regulatori izdali upozorenja o riziku kriptovalute za banke, izvršni direktor Circlea rekao je da je “ironično” da se njegova tvrtka suočila s sasvim suprotnim. Allaire je istaknuo ironiju da su tradicionalne banke te koje remete širu kripto industriju.

Jeremy Allaire pohvalio je Federalne rezerve i vladu SAD-a za njihov program financiranja od 25 milijardi dolara za pomoć bankama poput Silicon Valley Bank (SVB( koje su imale problema s likvidnošću, ali i dalje smatra da je situacija u kojoj se Circle našao prilično izvanredna.

Iako se USDC vratio na svoju vezanost uz dolar, rekao je da je Circle bio spreman intervenirati usred nedavnog kaosa i koristiti svoju korporativnu bilancu ako bude potrebno. Srećom, to nije bilo potrebno. No, Allaire je rekao da je “uvjeren” u sposobnost tvrtke da to učini.

“Krajem prošlog tjedna poduzeli smo mnogo mjera opreza jer smo počeli vidjeti da se odvijaju mnoge stvari. Premjestili smo svu našu pričuvnu imovinu u Bank of New York Mellon, koja je izvanredni skrbnik,” kaže Allaire.

8 posto Circleovih rezervi USDC-a bilo je u SVB-u

Prošlotjedno zatvaranje banke Silicon Valley Bank (SVB) od strane kalifornijskog Odjela za financijsku zaštitu i inovacije izazvalo je zabrinutost oko 3,3 milijarde dolara USDC rezervi koje se tamo drže.

Kao rezultat toga, cijena USDC-a pala je na najnižih 0,87 USD tijekom vikenda.

Circleova izloženost SVB-u činila je oko 8% ukupnih novčanih rezervi od 42,1 milijarde dolara koje podupiru vrijednost USDC-a prije ponedjeljka, a tvrtka je jučer iskovala gotovo pola milijarde dolara u USDC-u.

Kompanija sa sjedištem u Bostonu također je rekla da je rezervni depozit USDC u iznosu od 3,3 milijarde dolara koji se drži u SVB-u sada u potpunosti dostupan, ponavljajući da “kao regulirani token plaćanja, USDC ostaje otkupljiv u omjeru 1:1 s američkim dolarom.”

Circle je također najavio automatizirano kovanje USDC-a i otkup za kupce putem novih bankovnih partnera koji počinju s radom ovaj tjedan.

Jedan od tih partnera koje je Circle privukao, prema Allaireu , je Cross River Bank, organizacija za financijske usluge sa sjedištem u New Jerseyju koja pruža tehnološku infrastrukturu fintech i tehnološkim tvrtkama, uključujući najveću američku kripto burzu Coinbase.

„Banka Signature zatvorena je kako bi se poslala antikripto poruka“

Bitcoin preskočio 26 tisuća dolara