Bitcoin preskočio 26 tisuća dolara

Bitcoin je premašio 26 tisuća dolara nakon što je izvješće o rastu potrošačkih cijena (CPI) pokazalo da je inflacija u veljači stabilna.

CPI je u veljači porastao za 0,4% na mjesečnoj razini što je bilo u skladu s očekivanjima analitičara dok na godišnjoj razini bilježi rast od 6%. Ministarstvo rada SAD-a primjetilo je da je inflacija zabilježila najniži 12-mjesečni rast od rujna 2021.

Temeljni CPI, koji isključuje nestabilne cijene hrane i energije, bio je malo iznad očekivanja ekonomista na 0,5% u usporedbi s predviđenih 0,4%. BTC je nakon objave skočio preko 26.000 dolara, što je cijena koja nije viđena od prošlog ljeta, ili konkretno u posljednjih 9 mjeseci.

Otkako je u lipnju prošle godine dosegnula najvišu razinu u 41 godinu od 9,1%, inflacija je pokazala znakove popuštanja, ali je i dalje daleko iznad cilja Federalnih rezervi od 2%.

Kako bi ukrotio inflaciju, Fed je agresivno podigao kamatne stope, dovodeći do poskupljenja zaduživanja za poduzeća i potrošače i hladeći gospodarstvo. 

Otkako je podigao kamatne stope s gotovo nulte razine prošlog ožujka, Fed je podigao kamatne stope na ciljni raspon od 4,50% do 4,75% — najviše od listopada 2007.

Tržište vjeruje da će Fed ublažiti povećanja kamata

Prošlog prosinca, Fed je projicirao da će kamatne stope ove godine porasti čak do 5,1%. A predsjednik Feda Jerome Powell rekao je ranije ovog mjeseca da će stope vjerojatno morati ići više, navodeći da su “ekonomski podaci jači od očekivanog” tijekom svjedočenja u Kongresu.

Ali to je bilo prije kolapsa nekoliko američkih banaka prošlog tjedna. Banka Silvergate prošle je srijede objavila da dobrovoljno prekida poslovanje. Banka Silicon Valley propala je u petak, označivši drugu najveću propast neke banke u povijesti SAD-a. 

Signature banku, još jednu kripto-prijateljsku instituciju, zatvorili su regulatori u nedjelju. Vlada je inzistira da su sredstva štediša u Silicon Valley Bank i Signatureu biti vraćena.

Da američki bankarski sektor nije gurnut u stanje kaosa, podaci o inflaciji vjerojatno bi naveli Fed da ipak nastavi povećavati kamatne stope na svom sastanku sljedeći tjedan.

Međutim, zbog mogućnosti da su problemi banke Silicon Valley djelomično rezultat viših kamatnih stopa, budući potezi Feda su nejasni. 

Jučer su cijene kriptovaluta porasle jer su ulagači ponovno postavili očekivanja budućih povećanja stopa od Fed-a. Mogućnost da Fed podigne kamatne stope za 50 baznih bodova sljedeći tjedan je izbrisana jer su trgovci počeli vjerovati da je stanka vjerojatnija.

Circle i USDC su stabilni

Dnevni pregled 14.03.’23. – Razlozi velikog povratka BTC-a