SAD planira uvesti trošarine od 30 posto na rudarenje

Ministarstvo financija SAD-a predložilo je trošarinu od 30 % na troškove napajanja postrojenja za kripto rudarenja.

Odredba u Zelenoj knjizi ministarstva planira popisu poreznih rješenja i objašnjenja za prijedlog proračuna američkog predsjednika dodati postupno uvođenje trošarina tvrtkama na temelju troškova električne energije korištene u kripto rudarenju.

Takve bi tvrtke također trebale prijaviti koliko električne energije troše i koju su vrstu energije koristile. Porez bi se postupno uvodio tijekom sljedeće tri godine, povećavajući se za 10 % godišnje.

Odredba izričito tvrdi da takva vrsta poreza može smanjiti ukupni broj strojeva za rudarenje u SAD-u.

„Povećanje potrošnje energije koje se može pripisati rastu rudarenja ima negativne učinke na okoliš i može povećati cijene energije za one koji dijele električnu mrežu s rudarima digitalne imovine“, navodi se u dokumentu.

Rudarenje također stvara neizvjesnost i rizike za lokalne komunalne službe i zajednice jer je rudarska aktivnost vrlo varijabilna i mobilna. Trošarina bi mogla smanjiti rudarsku aktivnost zajedno s povezanim utjecajem na okoliš i drugim štetama“, dodaje se u dokumentu.

Zastupnički dom i Senat moraju usvojiti proračun koji uključuje takve vrste poreznih pravila za stvaranje prihoda prije nego što se mogu primijeniti. 

Zastupnički dom predvođen republikancima vjerojatno neće prihvatiti prijedlog demokratskog predsjednika u takvom obliku. Ipak, prijedlog ukazuje na Bidenove fiskalne prioritete dok se priprema objaviti svoju kandidaturu za drugi mandat predsjednika SAD-a.

Dodatno, Bijela kuća također je potvrdila navode da želi prekinuti poreznu strategiju za kripto transakcije, što bi donijelo procijenjenih 24 milijarde dolara u proračun.

Trenutačna pravila dopuštaju kripto ulagačima da prodaju digitalnu imovinu s gubitkom u porezne svrhe, što je poznato kao prikupljanje poreznih gubitaka, pa zatim odmah otkupljuju te kriptovalute.

Promjene bi ujednačile pravila o porezu na kripto trgovanje s onima za dionice, gdje takva praksa nije dopuštena.

Ark Invest kupio najveću količinu COIN-a u 2023.

Ministarstvo pravosuđa uložilo žalbu u slučaju Voyager