Ministarstvo pravosuđa uložilo žalbu u slučaju Voyager

Američko ministarstvo pravosuđa (DOJ) podnijelo je žalbu na plan Binance.US-a vrijedan milijardu dolara za stjecanjem imovine bankrotiranog kripto zajmodavca Voyager Digital.

Žalba, koju je podnio Američki skrbnički ured, ogranak DOJ-a odgovoran za nadzor stečajeva, dolazi samo dan nakon što je sudac Michael Wiles odobrio dogovor nakon spornog, četverodnevnog maratonskog saslušanja.

Regulatori, uključujući američku Komisiju za vrijednosnice i burzu (SEC) i razna državna tijela, odlučno se protive predloženom dogovoru. 

Prošlog mjeseca SEC je uložio prigovor na kupnju Voyagera, tvrdeći da bi Binance.US mogao kršiti savezne zakone o vrijednosnim papirima vođenjem neregistrirane burze vrijednosnih papira u SAD-u.

Međutim, činilo se da suca Wilesa nije dirnula zabrinutost SEC-a jer je rekao odvjetnicima prisutnima na saslušanju da Stečajni zakon ne predviđa beskonačno vremensko razdoblje.

„Određeni se koraci moraju poduzeti. Imamo vjerovnike koji čekaju i koji usred sve ove neizvjesnosti nemaju pristup imovini koju su uložili, u nekim slučajevima i svoju životnu ušteđevinu, tako da moramo poduzeti neku vrstu akcije“, rekao je Wiles. „Moramo nešto učiniti.“

Prema predloženoj prodaji Binance.US-u, korisnici Voyagera vidjeli bi procijenjeni oporavak od 73 %. Plan koji je sastavljen nakon što je FTX, Voyagerov prethodni najveći ponuditelj, podnio zahtjev za vlastitim bankrotom u studenom, podržalo je 97 % Voyagerovih vjerovnika.

Ako dođe do toga da plan propadne, druga je opcija da zajmodavac u stečaju sam sebe likvidira, što bi vjerojatno rezultiralo puno manjim povratima vjerovnicima. Početni stečaj pokrenut je 5. srpnja 2022. dok su brokeri pokušavali restrukturirati i vratiti vrijednost za više od sto tisuća klijenata.

SAD planira uvesti trošarine od 30 posto na rudarenje

Dnevni pregled 10.03.’23. – Analiza najgoreg tjedna u 2023.