Slučaj Silvergate srušio obujam transfera BTC-a za 35 posto

Trgovci bitcoinima razmatraju određene korake, dok tržište probavlja kolaps banke Silvergate koji je u srijedu po američkom vremenu kulminirao njezinom „dobrovoljnom likvidacijom“.

Podaci CryptoQuant pokazuju da je obujam prijenosa, denominiran u BTC-u, pao za 35% u posljednja 24 sata. U isto vrijeme, ukupan broj transakcija na Bitcoin blockchainu pao je za 17% u istom vremenskom razdoblju, a broj aktivnih adresa pao je za 10%.

U mjesecu ožujku obujam trgovanja bitcoinima iznosio je u prosjeku oko 25 milijardi dolara, u odnosu na oko 36 milijardi dolara za mjesec veljaču. Zajedno s padom cijene bitcoina, primjetan je pad obujma trgovanja u cijelom ekosustavu nakon vijesti o financijskim poteškoćama Silvergatea.

Silvergate je bio jedan od glavnih kanala fiat plaćanja na kripto tržištu, nudeći tradicionalne bankarske usluge burzama i kreatorima tržišta. Nakon ovog zatišja, situacija još uvijek može otići u oba smjera, što znači da bi se moglo vratiti povjerenje koje je karakteriziralo početak 2023.

Propast Silvergatea mogao bi, također, ubrzati prelazak na trgovinske parove denominirane u stabilnim kovanicama vezanim za dolar poput tethera (USDT). Sa smrću Silvergatea, stablecoin će vjerojatno postati još sveprisutniji među trgovcima.

Umjesto da polože svoje dolare na mjenjačnicu, trgovci će ih položit kod izdavatelja stablecoina, primiti stablecoine i zatim prebaciti na mjenjačnicu.

Većina obujma trgovanja već je ionako koncentrirana na USDT parove. Posljednji podaci pokazuju da parovi BTC/USDT čine više od 90% obujma trgovanja, što je nevjerojatan porast u odnosu na 3% u 2017. godini.

Dnevni volumen trgovanja USDT-om trenutačno je u prosjeku 32,3 milijarde dolara do sada u ožujku, što je veliki pad s prosječnih 47 milijardi dolara dnevno tijekom veljače.

Grayscale dobiva bitku protiv SEC-a?

Dnevni pregled 09.03.’23. – Slom Silvergate banke ogroman problem za kripto