Hong Kong nezainteresiran za digitalni juan

Unatoč popustu od 20 %, e-CNY tvrdi novčanici ne privlače mnogo pozornosti stanovnika Hong Konga.

Projekt digitalne valute središnje banke (CBDC) kineske vlade nije izazvao previše entuzijazma među građanima Hong Konga. U prva četiri dana otkako su tvrdi novčanici za digitalne juane (e-CNY) postali dostupni stanovnicima, nabavilo ih je samo 625 Hongkonžana. 

Kako su izvijestile lokalne novine, Shenzhen je instalirao strojeve, izdajući tvrde novčanike za digitalne juane, prve takve vrste u zemlji. Zbog jedinstvene lokacije grada kao prolaza iz Hong Konga u kontinentalnu Kinu, strojevi su programirani da služe isključivo građanima Hong Konga.

Cilj inicijative, koju su pokrenuli Kineska banka i izdavač pametnih kartica Octopus Card, bio je izdati 50.000 tvrdih novčanika do 31. ožujka. Čak ni popust od 20% na kupnju od 1400 lokalnih prodavača, koji je vlada subvencionirala za vlasnike CBDC-a. nije imao efekta

Međutim, kako ističe Shenzhen Securities Times, lokalne vlasti nastavit će promovirati digitalni juan za građane Hong Konga, uključujući tvrdi novčanik za SIM karticu, koji bi kombinirao financijske i komunikacijske funkcije. 

Razlog leži u većoj političkoj misiji integriranja donedavno neovisnog otočnog grada u Velikom zaljevskom području Guangdong–Hong Kong–Makao.

Usvajanje e-CNY u cijeloj je zemlji i dalje sporo, unatoč naporima Banke Kine. U listopadu 2022., dvije godine nakon uvođenja CBDC-a na tržište, kumulativne e-CNY transakcije prešle su samo 100 milijardi juana (14 milijardi USD).

U veljači 2023., tijekom razdoblja lunarne Nove godine, više je gradova navodno dalo preko 180 milijuna juana (26,5 milijuna dolara) vrijednih CBDC-a u programe kao što su subvencije i kuponi za potrošnju kako bi potaknuli usvajanje.

Dnevni pregled 01.03.’23. – Mt. Gox isplate neće destabilizirati cijenu BTC-a

Sudac u slučaju Voyager šokiran primjedbama SEC-a