Otplate iz Mt. Goxa vjerojatno neće destabilizirati cijenu BTC-a

Oni koji su bili rani usvojitelji izvorne kriptovalute vjerojatno su ostali vjerni kriptu, pa će odabrati isplatu u bitcoinu i zadržati ga, navodi se u izvješću investicijske banke UBS.

Vjerovnici kripto mjenjačnice Mt. Gox uskoro će vratiti dio svojih sredstava nakon 10-godišnjeg procesa likvidacije, ali zabrinutost da će velike količine bitcoina (BTC) biti puštene na tržište je pretjerana, navodi UBS u svojoj analizi.

“Rehabilitacijski plan” daje vjerovnicima nekoliko opcija o tome kako će biti otplaćeni i vremenski raspored otplate. Najvažnije je hoćete li uzeti rani paušalni iznos ili pričekati daljnje postupke i daljnji povrat imovine te hoćete li primiti sredstva u fiatu ili kriptu, dodaje se u izvješću.

“Rana paušalna opcija s fiat otplatama sugerira da bi burza morala prodati BTC kako bi prikupila potrebnu gotovinu”, napisali su analitičari UBS-a, ističući “dugotrajni strah da bi isplate Mt. Goxa mogli naštetiti cijeni bitcoina .”

Dok je 850.000 bitcoina nestalo iz mjenjačnice 2014., to nije taj iznos koji bi se potencijalno mogao naći na tržištu, jer je mjenjačnica povratila 142.000 BTC-a zajedno sa 143.000 Bitcoin Casha (BCH) i 69 milijardi japanskih jena (510 milijuna dolara), što predstavlja oko 20 % hakiranja.

Ipak, postoji mogućnost da otplate utječu na cijenu. Ta količina bitcoina predstavlja oko 90% prosječne ponude aktivne u prošlom danu i 28% u prošlom tjednu. To je značajno jer su aktivna povećanja ponude obično povezana sa slabošću cijene BTC-a, navodi se u bilješci.

U stvarnosti će, međutim, mnogo manje doći na tržište, budući da mnogi rani korisnici vjerojatno još uvijek vjeruju u kripto. Nedavna izvješća govore da su se dva najveća vjerovnika, s kombiniranim udjelom potraživanja od 20%, odlučila za kripto isplatu.

“Nova ponuda bi još uvijek mogla doći na tržište, ali to barem implicira da bi bila manje koncentrirana”, rečeno je u analizi. “Takve su vijesti mogle biti dodatni faktor za iznenađujuću otpornost BTC-a u posljednje vrijeme.”

Voyagerovi klijenti žele da tvrtku preuzme Binance.US

Coinbase raste na krilima Basea