Bluesky Jacka Dorseyja na App Storeu

Jack Dorsey, suosnivač Twittera, napreduje s Blueskyjem, njegovom decentraliziranom alternativom, a mobilna aplikacija ulazi u privatno beta testiranje.

Bluesky se pojavio u Appleovoj trgovini aplikacija, dopuštajući određenim osobama da isprobaju novu društvenu mrežu stvaranjem računa putem pozivnice. Aplikacija Bluesky iOS debitirala je 17. veljače, skupivši oko 2000 instalacija do 28. veljače.

Aplikacija još nije dostupna za Android testere na Google Playu. Bluesky izgleda vrlo slično Twitteru, sa sučeljem koje ima puno značajki sličnih Twitteru, uključujući način na koji se prikazuju pratitelji, postovi i odgovori. U sličnom su stilu i lajkovi, komentari i repostovi.

Aplikacija omogućuje korisnicima stvaranje posta do 265 znakova, dakle nešto manje od 280 znakova na Twitteru. Korisnici Blueskyja mogu dijeliti, isključiti i blokirati račune, dok napredniji alati još nisu dostupni.

Unatoč tome što toliko sliči Twitteru, Bluesky bi trebao imati neke tehničke značajke osmišljene kako bi ga uvelike razlikovali od te društvene mreže. Primjerice decentralizirani protokol, od kojeg se očekuje da korisničke podatke učini slobodnima od utjecaja bilo koje vlade ili korporacije.

Bluesky je izgrađen na AT protokolu, novoj društvenoj mreži koja integrira ideje iz najnovijih decentraliziranih tehnologija. 

Izvorno poznat kao autentificirani prijenosni protokol ili ADX, AT protokol glavni je napor Blueskyja da omogući novi način međusobne komunikacije servera, omogućujući pojedincima i tvrtkama da sami hostiraju i imaju više web stranica umjesto jedne.

Kao što je ranije objavljeno, Bluesky je objavio svoju prvu seriju koda početkom svibnja 2022., nekoliko tjedana prije nego što je Dorsey napustio Twitterov upravni odbor. 

U listopadu je službeno predstavio društvenu aplikaciju Bluesky i AT protokol, koji je došao gotovo tri godine nakon što je Dorsey pokrenuo projekt uz podršku Twittera 2019.

Vijest dolazi u trenutku kada je Dorsey navodno prebacio nešto bitcoina koristeći svoj drugi društveni protokol, Nostr. Damus, prva mobilna aplikacija koja koristi protokol,lansirana je na App storeu u veljači 2023.

Dnevni pregled 28.02.’23. – NFT lider Yuga Labs lansira kolekciju na BTC-u

Voyagerovi klijenti žele da tvrtku preuzme Binance.US