Ethereum još jedan korak bliže Shanghai nadogradnji

Sepolia je drugi Ethereumov testnet koji će doživjeti opću probu za Shanghai, što će napokon omogućiti korisnicima da povuku svoje uložene ETH-e.

Nadogradnja Shanghai-Capella, jednostavno nazvana Shapella, aktivirana je u 4:04 ujutro UTC prema rasporedu i finalizirana u 4:17 ujutro UTC 28. veljače. Testirala je jedan od ključnih prijedloga za poboljšanje Ethereuma, odnosno povlačenja uloženog Ethereuma iz mreže.

Otkako je Ethereum pokrenuo svoj Beacon Chain 2020. godine i započeo svoj put ka tome da postane proof-of-stake (PoS) mreža, više od 17 milijuna ETH uloženo je na mrežu. Međutim, korisnici ne mogu povući ta sredstva. 

Shanghai nadogradnja, koja je predviđena za ožujak, konačno će otključati ovu značajku. Sljedeća simulacija bit će na Goerli testnetu, nakon čega će Shanghai nadogradnja biti postavljena na glavnoj mreži Ethereuma.

To će označiti sljedeću veliku prekretnicu nakon prelaska mreže s Proof-of-Work (PoW) na algoritam konsenzusa Proof-of-Stake (PoS) u rujnu 2022.

Testne mreže kao što su Goerli i Sepolia omogućuju programerima Ethereuma pokretanje aplikacija i nadogradnji na mreži te rješavanje potencijalnih problema prije nego što nadogradnja počne živjeti na glavnoj mreži.

Aktivacija Shanghai nadogradnje na testnoj mreži Sepolia dolazi nakon vijesti da programeri Ethereuma planiraju postupno ukinuti Goerli, najveću Ethereumovu testnu mrežu, i premjestiti korisnike na testnu mrežu Sepolia.

Posustaju li Ordinali?

Mastercard i Visa obustavljaju nova kripto partnerstva