Stacks token (STX) eksplodirao zbog Ordinala

S obzirom da ordinali, NFT-i temeljeni na Bitcoinovom blockchainu, privlače sve veću pozornost tržišta, čini se da najviše koristi od toga ima Stacks, layer 2 rješenje za BTC blockchain.

STX, izvorni token koji pokreće blockchain Stacks, rastao je 19% preko noći. U vrijeme pisanja, STX je ipak lagano pao i mijenja vlasnika po otprilike 0,65 USD, u usporedbi sa 180-dnevnom najvišom razinom od 0,75 USD, dosegnutom ranije danas.

Gledano tjedno, STX je porastao za nevjerojatnih 115%. Tjedni dobici nisu samo donijeli pozamašnu dobit kratkoročnim vlasnicima, već su također pomogli kovanici da se približi tržišnoj kapitalizaciji od milijardu dolara.

STX je još uvijek u padu od 78% u odnosu na svoju povijesnu najveću vrijednost svih vremena od 3,39 USD u prosincu 2021.

Pokrenut 2017., Stacks je izgrađen na temelju BTC-a, omogućujući programerima da izgrade i implementiraju pametne ugovore osigurane izvornom blockchain mrežom.

Stacks funkcionira poput Ethereuma s vezom na Bitcoin blockchain kroz konsenzus o dokazu prijenosa (PoX). Prema Stacksu , “PoX koristi kriptovalutu dokaza o radu uspostavljenog blockchaina za osiguranje novog blockchaina.”

Vjerojatni pokretač rasta STX-a bio je stalan rast NFT mrežne aktivnosti na Stacks blockchainu. Pompa oko Ordinalsa , novopokrenutog NFT projekta temeljenog na Bitcoinu imala je pozitivan utjecaj na cjelokupnu aktivnost mreže jer investitori traže veću izloženost BTC NFT-ovima.

Prema podacima iz Stacks on Chain, u veljači, tjedan dana do kraja, mreža je obradila 3,36 milijuna transakcija, što je porast od 223% u usporedbi s 1,13 milijuna transakcija mreže prošli mjesec.

Tijekom istog razdoblja došlo je do jasnog skoka u broju transakcija na mempoolu mreže Stacks. Mempool je red transakcija na čekanju gdje se pohranjuju nove blockchain transakcije prije nego što se potvrde i dodaju u blockchain.

Stotine lažnih ChatGPT tokena preplavile tržište

Ordinali i na Litecoinu