Ordinali i na Litecoinu

Utrka za dovođenjem NFT-a u dodatne blockchaine s konsenzusom dokaza o radu (Proof of Work) u punom je tijeku. Odsad su Ordinali mogući i na Litecoinu.

Ordinal upisi i mogućnost kovanja sadržaja koji nije samo transakcija zavladali su Bitcoin blockchainom, s više od 154 000 upisa kreiranih do danas. A sada je programer prilagodio projekt Ordinals za rivalski Proof-of-Work blockchain Litecoin.

Pokrenut 2011., Litecoin je peer-to-peer kriptovaluta dizajnirana da bude brža u obradi transakcija od Bitcoina. Litecoin je stvorio Charlie Lee, bivši Googleov zaposlenik, koji je prodao sav svoj Litecoin 2017. kako bi izbjegao potencijalni sukob interesa.

Pomama za dovođenjem Ordinala u Litecoin blockchain započela je 10. veljače, kada je pseudonimni korisnik Twittera, Indigo Nakamoto, ponudio 5 LTC (oko 500 USD) svakome tko bi mogao prenijeti Ordinale na Litecoin.

U nedjelju je tako softverski inženjer Anthony Guerrera pokrenuo projekt Litecoin Ordinals na GitHubu nakon što je račvao (fork) GitHub repozitorij za Bitcoin Ordinals koji je objavio Casey Rodarmor, kreator Ordinala u siječnju.

U tweetu, Guerrera je rekao da je upisao prvi ikada Litecoin Ordinal, stavljajući MimbleWimble whitepaper na blockchain u takozvanom “natpisu 0”.

Ordinals Protocol, korisnicima omogućuje upisivanje referenci na digitalnu umjetnost u male transakcije na Bitcoin blockchainu, u biti stvarajući nezamjenjive tokene (NFT) temeljene na Bitcoinu.

Litecoin je odabran jer je to jedini drugi blockchain na kojem bi Ordinali mogli funkcionirati, rekao je Guerrera, zbog svojih soft forkova SegWit i Taproot  koji se nalaze u Bitcoinu, a oba su ključna za rad Ordinala.

“Bio sam motiviran nagradom koju su Indigo i nekolicina drugih izdvojili za nekoga da prenese Ordinale na Litecoin”, rekao je Guerrera i dodao da je nagrada za prijenos Ordinala na Litecoin porasla s 5 LTC na 22 LTC, ili oko 2100 USD.

Litecoin je trenutno 16. najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, sa 6,75 milijardi dolara,.

Stacks token (STX) eksplodirao zbog Ordinala

„NFT-i će biti hit sljedećeg bull runa“