Snažan rast Solane nakon objave datuma spajanja s Heliumom

Solana je na dnevnoj razini rasla po dvoznamenkastoj stopi nakon objave migracije Heliuma na njezin blockchain, ali i značajnog obujma prodaje NFT-a.

SOL, izvorni token Solana blockchaina, rastao je više od 11% preko noći i najveći je dobitnik među 50 najboljih kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji. U vrijeme pisanja teksta SOL se trguje po oko 26,35 USD povlačeći se sa svog novog 90-dnevnog vrha od 26,96 USD ranije danas.

Tjedno gledano, takozvani ubojica Ethereuma u plusu je 23% i sada je 12. najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji. Iako se sada povukla, prošlotjedna tržišna kapitalizacija prešla je granicu od 10 milijardi dolara po prvi put od njenog pada uslijed kolapsa FTX-a u studenom 2022.

Unatoč Solaninooj odličnoj izvedbi prošlog tjedna, SOL je još uvijek u padu od 89,81% u odnosu na svoju povijesnu najveću vrijednost svih vremena od 259,96 USD u studenom 2021.

Primarni katalizatori koji stoje iza uspona SOL-a su nadolazeća migracija mreže Helium na Solanu i naglo povećanje obujma trgovanja NFT-om temeljenog na Solani. Očekuje se da će se migracija Heliuma dogoditi sljedeći mjesec, 27. ožujka.

Osnovan 2019., Helium je decentralizirana mreža uređaja nazvanih “hotspots” koja pruža povezivost dugog dometa za uređaje interneta stvari (IoT). Mreža trenutno radi na istoimenom blockchainu.

Spajanjem sa Solanom, programeri Heliuma mogu se usredotočiti na dodavanje više hotspotova umjesto na održavanje blockchaina.

“Sa sposobnošću pokretanja tisuća transakcija u sekundi, u kombinaciji sa svojim masivnim ekosustavom programera, aplikacija i integracija, Solana ima brzinu i opseg koji je potreban da se preuzme odgovornost za blockchain”, kažu iz Heliuma.

Što se tiče HNT-a, Heliumovog izvornog tokena, on je porastao za otprilike 7% u posljednja 24 sata.

NFT trgovinska aktivnost rapdino raste na Solani. Prodaja NFT-a sa Solana blockchaina porasla je 12,68% u posljednja 24 sata na 2,63 milijuna dolara po podacima iz Cryptoslama. Tijekom istog razdoblja, prodaja NFT-a temeljenog na Ethereumu pala je za 10,57%.

Dnevni pregled 17.02.’23. – Tržište u blagoj korekciji nakon objave PPI-a

„Sljedeći bull run doći će iz Azije“