Hong Kong otvara kripto trgovanje i malim ulagačima

Novi konzultacijski dokument hongkonškog financijskog regulatora spominje nekoliko novih kriterija za dopuštenje povratka malih ulagača u kripto.

U novom konzultacijskom dokumentu Komisija za vrijednosne papire i ročnice Hong Konga (SFC) predložila je “da se svim vrstama ulagača, uključujući male ulagače, omogući pristup uslugama trgovanja koje pružaju licencirani operateri platforme za trgovanje virtualnom imovinom (VA).

Prijedlogom se preporučuje da se ispuni nekoliko uvjeta prije ponovnog otvaranja kripto trgovanja za male ulagače, uključujući procjenu znanja i rizika. Spominje se i potencijalno postavljanje ograničenja dopuštene izloženosti trgovaca.

SFC je također identificirao kriterije za koje će kriptovalute biti dostupne za trgovanje. Platforme za trgovanje bile bi odgovorne za provjeru tima koji stoji iza tokena, kao i za marketinške materijale, pravne rizike i utvrđivanje koliko je blockchain otporan na napade, kao što je napad od 51%.

Međutim, čini se da će broj tokena biti relativno mali jer Komisija predlaže da samo “virtualna imovina velike kapitalizacije” bude prihvatljiva za uvrštenje.

Ovi i drugi aspekti novopredloženog kripto režima u Hong Kongu još uvijek su otvoreni za raspravu. Zainteresirane strane koje žele pridonijeti procesu imaju rok do 31. ožujka 2023. Očekuje se da će režim stupiti na snagu 1. lipnja 2023.

Komisija je rekla da se “krajolik virtualne imovine značajno promijenio” otkad je uvela trenutni regulatorni okvir još 2018. Taj je okvir dopuštao platformama za trgovanje da ponude svoje usluge samo profesionalnim trgovcima i institucionalnim klijentima.

S vremenom je ovaj pristup dijelom olabavio. Prošle je godine, na primjer, SFC dozvolio maloprodajnim trgovcima da počnu trgovati derivativnim proizvodima i kripto burzovnim fondovima (ETF-ovi).

Potonje vrste proizvoda omogućuju ulagačima da steknu izloženost osnovnoj kriptovaluti bez potrebe da sami čuvaju imovinu. HKEX je bila jedna od prvih burzi u Hong Kongu koja je lansirala Bitcoin i Ethereum ETF proizvod prošlog prosinca.

„Sljedeći bull run doći će iz Azije“

OKX objavio novi dokaz rezervi