SEC optužio Terraform Labs i Do Kwona

Tužba podnesena Okružnom sudu SAD-a za Južni okrug New Yorka tereti optuženike za kršenje odredbi o registraciji i borbi protiv prijevara.

Američka Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) optužila je Terraform Labs sa sjedištem u Singapuru i osnivača i izvršnog direktora Do Kwona za prijevaru s vrijednosnim papirima koja uključuje algoritamski stablecoin Terra USD i nativni LUNA token.

“Tvrdimo da Terraform i Do Kwon nisu javnosti pružili potpunu, poštenu i istinitu objavu kako je potrebno za mnoštvo vrijednosnih papira kripto imovine, ponajviše za LUNA i Terra USD,” rekao je predsjednik SEC-a Gary Gensler. 

“Također tvrdimo da su počinili prijevaru ponavljajući lažne i obmanjujuće izjave kako bi izgradili povjerenje prije nego što su uzrokovali razorne gubitke za ulagače.”

Optužbe SEC-a dolaze gotovo godinu dana nakon kolapsa Terra Lune, što je dovelo do jednogodišnje kripto zime u kojoj su prošle godine propale mnoge istaknute kompanije, uključujući FTX, Celsius i Three Arrows Capital.

U lipnju 2022. SEC je najavio otvaranje istrage o kolapsu Terre i je li njezin stablecoin prekršio savezne propise o vrijednosnim papirima. Ranije te godine, ekosustav Terra bio je uzdrman implozijom Terra stablecoina teškom 60 milijardi dolara i kolapsom njegovog tokena LUNA.

Prema tužbi SEC-a, agencija optužuje Terraform i Do Kwona za prikupljanje milijardi ulagačkih sredstava od travnja 2018. do svibnja 2022. nuđenjem i prodajom “međusobno povezanog skupa vrijednosnih papira kripto imovine, od kojih su mnogi u neregistriranim transakcijama”. 

SEC tvrdi da su Terraform Labs i Do Kwon plasirali “kripto vrijednosnice” investitorima koji su željeli zaraditi od ulaganja u Terra UST i srodne Terra proizvode tvrdeći da će tokenima rasti vrijednost.

“Ekosustav Terraform nije bio ni decentraliziran niti financijski. To je jednostavno bila prijevara potpomognuta takozvanim algoritamskim stablecoinom čiju su cijenu kontrolirali optuženi, a ne bilo koji kod,” kažu iz SEC-a.

Dnevni pregled 16.02.’23. – Počelo je! Bull run pred vratima?

Japan započinje s CBDC pilotom u travnju