Japan započinje s CBDC pilotom u travnju

Japan se pridružuje nizu zemalja koje jure naprijed s planovima za digitaliziranom nacionalnom valutom, najavljujući pilot već ovog proljeća.

Središnja banka Japana će s jedne strane pokušati testirati “tehničku izvedivost” CBDC-a, što nije bilo moguće u prethodnim ispitivanjima, a s druge želi saznati više od privatnih tvrtki o tome kako koriste digitalnu valutu.

Banka ne očekuje nikakve stvarne transakcije među korisnicima koji sudjeluju. Umjesto toga tijekom trajanja pilot faze namirit će se samo “simulirane transakcije”.

Ispitivanje će također istražiti tehničke izazove povezivanja eksperimentalne CBDC mreže s postojećim financijskim mrežama i odrediti odgovarajuće modele podataka i arhitekturu za olakšavanje izvanmrežnih plaćanja.

Najnovija objava samo je posljednja u raznim ispitivanjima, eksperimentima i radnim dokumentima središnje banke. Japan nije jedina velika razvijena ekonomija koja gura naprijed sa svojim planovima za CBDC.

Bank of England i Ministarstvo financija Ujedinjenog Kraljevstva nedavno su predstavili nove konzultacije o implementaciji tzv. “Britcoina”, za koji očekuju da bi mogao biti u upotrebi do kasnih 2020-ih. 

Ujedinjeno Kraljevstvo radi na digitalnoj funti najmanje od travnja 2021., kada je formirana službena radna skupina. U rujnu je Australija također objavila svoju namjeru da krene naprijed sa svojim planovima za pilot CBDC, koji bi se zvao eAud.

Prema istraživanju Bank of America (BoA), oko 114 središnjih banaka, što predstavlja 58% svih zemalja, sada istražuje CBDC.

CBDC je digitalna verzija državne fiat valute, poput američkog dolara ili japanskog jena, koju podupire središnja banka. CBDC su digitalna imovina, ali se razlikuju od kriptovaluta poput bitcoina, ethereuma ili dogecoina jer se pokreću na privatnom blockchainu pod kontrolom vlade.

SEC optužio Terraform Labs i Do Kwona

Najveći vjerovnik Mt. Goxa odabrao prijevremenu isplatu