Blur odgovoran za visoke naknade za gorivo na Ethereumu

Blurov token Airdrop potiče vrtoglavo visoke cijene goriva (gas fees) i masovno sagorijevanje Ethereuma.

Ovotjedni airdrop tokena od novopridošlog NFT tržišta Blur rezultiralo je spaljivanjem (ili uništenjem) ethereuma u vrijednosti od preko 4 milijuna dolara u posljednjih sedam dana.

Blur token je ispušten na Valentinovo korisnicima Blura koji su aktivno trgovali ethereum NFT-ovima na tržištu u posljednjih šest mjeseci. 

Cijena Blur tokena se popela čak do 5 USD pri lansiranju, prije nego što se brzo povukla ispod dolara u roku od sat vremena. Trenutno se tokenom trguje po cijeni od 0,90 USD, što je 82% niže od najviše cijene na dan lansiranja.

Prema podacima s Ultra Sound Moneya , kulminacija aktivnosti Blura dovela je do spaljivanja više od 2469 ethereuma. Čini se da je gotovo polovica ovog iznosa, otprilike 1.158 ETH, izravno povezana s airdrop korisnicima.

Preostala aktivnost proizlazi iz prijenosa BLUR tokena i aktivnosti na samom Blur tržištu. U trenutku pisanja, 92,5% ispuštenih tokena preuzelo je više od 100.000 novčanika, prema Dune Analyticsu. 

Blur preuzeo primat od OpenSea

Ono što je interesantno jest da je Blur instantno preuzeo veliki dio NFT tržišnog udjela. Prema Duneu, Blur trenutno ima više od 43% tjednog volumena, a slijedi ga inače najveće NFT tržište OpenSea s 37,1%.

Na svom vrhuncu prošlog siječnja, OpenSea je bio odgovoran za više od 95% tjednog volumena u sektoru. Od dva vodeća NFT tržišta, OpenSea ima etabliranije ime, ali čini se da je Blurov airdrop ovog tjedna oduzeo primat nekadašnjem tržišnom lideru.

Dodatno, u srijedu je Blur objavio da će nametnuti sve naknade za tantijeme koje zatraže kreatori, sve dok ti kreatori blokiraju trgovanje svojim kolekcijama na OpenSea-u. Radi se o izrazitoj eskalacija neprijateljstva prema konkurenciji.

Blur, koji je lansiran prošlog listopada , inače ne poštuje u potpunosti tantijema kreatora. To znači da platforma ne naplaćuje naknadu (obično između 5% i 10%) koju kreatori NFT-a mogu tražiti za sekundarnu prodaju svojih djela. 

Platforma trenutačno primjenjuje samo 0,5% minimalne autorske naknade za kreatore, s opcijom za trgovce da plate više ako žele.

Najveći vjerovnik Mt. Goxa odabrao prijevremenu isplatu

Dnevni pregled 17.02.’23. – Tržište u blagoj korekciji nakon objave PPI-a