SEC predlaže stroža pravila za skrbništvo

Novi prijedlozi koje je iznijela Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) pod vodstvom Genslera nastoje proširiti opseg pravila utvrđenih Pravilima o skrbništvu iz 2009. godine.

Peteročlani odbor Komisije za razmjenu vrijednosnih papira Sjedinjenih Država (SEC) glasao je 4-1 za prijedlog koji bi mogao otežati tvrtkama za kriptovalute da u budućnosti služe kao skrbnici digitalne imovine .

Prijedlog, koji tek treba službeno odobriti SEC, preporučuje izmjene i dopune “Pravila o skrbništvu iz 2009.” koje će se primjenjivati ​​na skrbnike “sve imovine” uključujući kriptovalute, prema izjavi predsjednika SEC-a Garyja Genslera.

Gensler je izjavio da trenutno neke platforme za kripto trgovanje koje nude usluge skrbništva nisu stvarni “kvalificirani skrbnici”.

Prema SEC-u, kvalificirani skrbnik općenito je savezna ili državna ovlaštena banka ili štedna udruga, povjereničko društvo, registrirani broker-diler, registrirani trgovac terminskim provizijama ili strana financijska institucija.

Kako bi postale “kvalificirani skrbnik” prema novopredloženim pravilima, američke i offshore tvrtke dodatno bi trebale osigurati da je sva skrbnička imovina, uključujući kriptovalute, ispravno razdvojena.

“Kripto mama” Hester Peirce ponovno protiv SEC-a

Također, od tih će se skrbnika tražiti da prođu kroz dodatne provjere poput godišnje revizije javnih računovođa, među ostalim mjerama transparentnosti. Iako je Gensler rekao da će ove izmjene i dopune “proširiti opseg” na sve klase imovine, posebno je pucao na kripto industriju:

“Iako neke platforme za kripto trgovanje i posuđivanje mogu tvrditi da čuvaju kriptovalute ulagača, to ne znači da su kvalificirani skrbnici. Umjesto da ispravno razdvoje kriptovalute ulagača, ove platforme su pomiješale tu imovinu sa svojom vlastitim kriptom ili kriptom drugih ulagačima.”

“Kada te platforme bankrotiraju, kao što vidimo uvijek iznova, imovina investitora često postaje vlasništvo propale tvrtke, ostavljajući investitore u redu pred stečajnim sudom”, dodao je predsjednik SEC-a.

Međutim, ne slažu se svi članovi SEC-a s Genslerovim planovima. Iako prijedlog sam po sebi nije “regulacija putem provedbe”, povjerenica Hester Peirce rekla je da se “čini da je najnovija izjava SEC-a osmišljena za trenutni učinak” kako bi se srušila kriptoindustrija.

Što se tiče sljedećih koraka, Peirce je napomenula da će agencija uskoro zakazati 60-dnevno razdoblje za komentare nakon što prijedlog bude objavljen u Federalnom registru.

Međutim, povjerenica je zabrinut da ovaj vremenski okvir nije dovoljan da omogući javnosti analizu svih aspekata prijedloga. Oni koji su glasali za prijedlog nadaju se da će nova pravila primijeniti u roku od 12 do 18 mjeseci.

Blur i OpenSea u otvorenom ratu

Binance se priprema za novčane kazne