Tether najveći dobitnik pada BUSD-a

Stablecoin div Tether doživio je rast svog vodećeg tokena, USDT, za gotovo 1 milijardu dolara nakon regulatornog pritiska na jednog od njegovih rivala, BUSD.

Tržišna kapitalizacija Tethera iznosila je 68,47 milijardi dolara u utorak, prije nego što je skočila na otprilike 69,4 milijarde dolara u srijedu, vrijeme pisanja teksta. U međuvremenu, BUSD je doživio pad sa 16,14 na trenutnih 14,7 milijardi dolara. 

Paxos, tvrtka koja stoji iza tokena, potvrdila je da će prestati kovati nove jedinice stablecoina početkom sljedećeg tjedna, slijedeći naloge njujorškog Odjela za financijske usluge (NYDFS).

Gubici BUSD-a mogu pokazati da oni koji traže likvidnost stablecoina bježe dugogodišnjem tržišnom lideru, Tetheru, kako bi izbjegli buduće regulatorne udare u SAD-u.

Za razliku od Paxosa i Circlea, izdavatelja drugog najvećeg stablecoina, USDC, Tether je u vlasništvu tvrtke sa sjedištem u Hong Kongu, iFinex.

Podaci iz DeFiLlame pokazuju da najnoviji dobici Tethera dovode njegovu dominaciju na tržištu stablecoina na 50,77%, pri čemu cjelokupno tržište vrijedi 136,93 milijarde dolara. 

Međutim, i USDC bi mogao imati koristi od propasti BUSD-a dugoročno. Izvršni direktor Binancea CZ potvrdio je da će se njegova mjenjačnica morati odmaknuti od upotrebe BUSD-a, što bi vjerojatno stvorilo prostora za procvat USDC-a. 

Bio bi to zanimljiv obrat s obzirom da je još u rujnu, Binance je počeo pretvarati većinu glavnih stabilnih kovanica uključujući USDC (ali ne USDT) u BUSD kada su položeni na burzu. Drugim riječima najveća svjetska kripto burza je delistala USDC kao par za trgovanje.

Dnevni pregled 14.02.’23. – Eksplozija Bitcoin NFT-a. Što su Ordinali?

Broj ordinala probio 100 tisuća