Što slijedi za Binance i BUSD?

Binance odustaje od BUSD-a i traži novi stablecoin kao glavni par za trgovanje.

Teška regulatorna ruka SAD-a potresa kripto razmjene i sektor generalno. Nakon što je regulator iz New Yorka naredio Paxosu da prestane izdavati Binance USD stablecoin (BUSD), tržišta su se uspaničila.

Binance je u ponedjeljak doživio 913 milijuna dolara odljeva s burze što je najveći odljev od kolapsa FTX-a, dok je BUSD nakratko izgubio povezanost s dolarom (pegging). U isto vrijeme, izvršni direktor Binancea. CZ, umanjuje značaj veza između BUSD-a i Binance burze.

CZ se osvrnuo na situaciju na Twitteru i naglasio da je Paxos, a ne Binance, izdavatelj BUSD-a. Također, CZ je rekao da su sredstva korisnika sigurna, jer Paxos ima dovoljno rezervi da pokrije sva povlačenja. 

“Paxos će nastaviti servisirati proizvod i upravljati otkupima. Iz tvrtke su nas uvjerili da su sredstva #SAFU i da su u potpunosti pokrivena rezervama u njihovim bankama, a njihove rezerve su već mnogo puta revidirane od strane raznih revizorskih tvrtki”, napisao je CZ.

Circle upozorio regulatore na Binance, Paxos i nedovoljno podržan BUSD

U međuvremenu, Binance će nastaviti podržavati BUSD u doglednoj budućnosti, istražujući pritom i druge mogućnosti. Burza će se vjerojatno odmaknuti od korištenja BUSD kao glavnog para za trgovanje.

CZ kaže da burza istražuje druge izdavatelje i stabilne kovanice, uključujući one vezane za druge valute, dakle one koje nisu temeljene na dolaru.

Međutim, Binanceove veze sa stablecoinom nadilaze samo ime. Osim što BUSD čini 22 posto udjela svih kriptovaluta na Binanceu, oko 90 posto optjecaja tog stablecoina (ili 13 milijardi USD), nalazi se upravo na burzi Binance.

Podsjetimo, u rujnu 2022. Binance je uklonio nekoliko velikih stablecoina s burze kako bi promovirao trgovanje u BUSD. Kao rezultat toga, tržišna kapitalizacija BUSD-a porasla je na 20 milijardi dolara. 

U tom kontekstu zanimljiva je vijest ili glasina, koju je objavio Bloomberg, da je upravo Circle uzbunio regulatore i dojavio da su podaci na blockchainu pokazali da Binance nema sredstava u rezervi za dio BUSD-a koji je izdao Paxos.

Circle je izdavatelj drugog najvećeg stablecoina USDC-a. Dok je dojava iz Circlea stigla u jesen, Binance je u siječnju 2023. priznao da je bilo trenutaka kada njegov BUSD vezan za Binance nije bio u potpunosti podržan.

Međutim, izvješća tvrde da je bilo gore nego što je Binance potvrdio. Prema Circleu, svojedobno je Binance, najveća svjetska kripto mjenjačnica, podržala stablecoin vrijedan čak 1,7 milijardi dolara koristeći samo USDC vrijedan 100 milijuna dolara kao kolateral.

SEC planira restriktivne promjene za kripto tvrtke

Dnevni pregled 14.02.’23. – Eksplozija Bitcoin NFT-a. Što su Ordinali?