SEC-ova hajka na staking ima neizvjesne posljedice za DeFi

Član Lido DAO-a izrazio je zabrinutost zbog utjecaja SEC-ovog napada na staking i na posljedice koje bi ta akcija mogla značiti za budućnost DeFi-a u SAD-u.

Jacob Blish, koji vodi poslovni razvoj u Lidoovoj decentraliziranoj autonomnoj organizaciji (DAO) rekao je za Bloomberg da bi najveći rizik bio ako bi SEC na kraju zaključio da nijedan građanin SAD-a ne može komunicirati s uslugama kripto stakinga, uključujući protokole.

“Najveći rizik koji ja osobno vidim kao osoba sa sjedištem u SAD-u je ako Američka komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) krene agresivno i restriktivno i kažu da više ne možete čak niti komunicirati s ovim vrstama protokola ili doprinositi njima.”

“Znači li to da onda ja kao surednik DAO-a više ne mogu raditi na Lidu? Moram li otići i raditi nešto drugo”, pita se Blish. Lido protokolom upravlja Lido DAO s članovima iz cijelog svijeta koji glasuju o ključnim odlukama.

Nakon što je SEC pokrenuo tužbe i druge prisilne radnje protiv kripto tvrtki, Blish se pridružio sve većem broju ljudi u kripto industriji koji pozivaju na veću transparentnost oko propisa i pravila u budućnosti, rekavši:

“Najviše razočaravajuće je to što se od nas kao industrije stalno traži transparentnost, ali onda ja kao građanin SAD-a ne dobivam nikakvu transparentnost ili informacijena koji način i po kojim parametrima se odvije regulatorov proces donošenja odluka.”

Slučaj “Kraken”

Podstetimo, SEC je 9. veljače optužio kripto mjenjačnicu Kraken za “izbjegavanje registracije ponude i prodaje njihovog programa stakinga kao usluge” zbog čega je burza prestala nuditi staking svojim američkim klijentima i platila 30 milijua dolara kazne.

I intervjuu CNBC-u šef SEC-a Gery Gensler izjavio je da nema ništa protiv stakinga kao takvog nego želi da kompanije pruže punu transparentnost i registriraju se pri SEC-u. To je, kaže Gensler jednostavan proces ispunjavanja formulara na njiovoj web stranici.

Na odgovor Jessea Powella, čelnika Krakena nije trebalo dugo čekati. Powell je ironizirao Genslerovu izjavu rekavši:

“O, čovječe, sve što sam trebao učiniti je ispuniti obrazac na web stranici i reći ljudima da nagrade za staking dolaze od stakinga? Volio bih da sam vidio ovaj video prije nego što sam platio kaznu od 30 milijuna dolara i pristao na trajno gašenje usluge u SAD-u. Koliko glupo izgledam? Bože.”

Coinbase će usluge stakinga braniti na sudu bude li potrebno

Paxos prestaje kovati BUSD zbog prijetnje regulatora