Paxos prestaje kovati BUSD zbog prijetnje regulatora

Izdavatelj stablecoina Paxos prestat će kovati nove Binance USD (BUSD) tokene nakon prijetnje pravnim postupkom Komisije za vrijednosnice i burzu (SEC).

Nakon vijesti koje su se pojavile u nedjelju da da SEC namjerava tužiti Paxos zbog prodaje BUSD-a kao neregistriranog vrijednosnog papira ta je tvrtka, izdavatelj BUSD-a, danas i službeno objavila da će zaustaviti kovanje novih stablecoina.

Ovo se dogodilo samo nekoliko dana nakon vijesti da je Paxos pod istragom i New York Department of Financial Services (NYDFS ). BUSD je stableoin Binancea koji izdaje Paxos i njime upravlja. Paxos prestaje s kovanje novih BUSD tokena 21. veljače.

Iz Paxosa su naglasili da će svi postojeći BUSD tokeni ostati u potpunosti podržani i otkupljivi putem Paxos Trust Company do “barem veljače 2024.” Korisnici će moći otkupiti svoja sredstva u dolarima i pretvoriti svoje BUSD tokene u drugi stablecoin koji je izdao Paxos, Pax Dollar (USDP).

“Ova radnja ne utječe na našu sposobnost da nastavimo pružati usluge novim ili postojećim klijentima, ni našu stalnu predanost razvoju našeg osoblja ili financiranje naših poslovnih ciljeva. Paxos ostaje predan tome da postane globalni lider u infrastrukturi blockchain tokenizacije.”

Javio se i Binance

Iz Paxosa su također istaknuli da je Paxos Trust regulirana institucija koju nadzire NYDFS i revidiraju četiri najbolje računovodstvene tvrtke, pozivajući se na izvješća o javnoj transparentnosti.

Tvrtka će nastaviti održavati svoj snažan regulatorni kapital za upravljanje USDP-om, kao i svojim stablecoinom Pax Gold (PAXG) podržanim zlatom.

Izvršni direktor Binancea Changpeng Zhao “CZ” također se oglasio na Twitteru u ponedjeljak i izvijestio da je Paxos obavijestio burzu da im je NYDFS uputio da prekinu s kovanjem novih BUSD-ova. 

CZ je naglasio da treći najveći svjetski stablecoin po tržišnoj kapitalizaciji izdaje i njime upravlja Paxos, implicirajući da nema problema između Binancea i regulatora. Dodaje da je BUSD siguran ali i da će se tržišna kapitalizacija s vremenom smanjiti.

Binance će u međuvremeno istražiti stablecoine koji nisu temeljeni na američkim dolarima. Nakon nedjeljnih vijesti, oko 52 milijuna dolara BUSD poslano je burzama u razdoblju od 24 sata, što ukazuje na želju korisnika da ih pretvore u fiat ili druge stabilne kovanice.

BUSD je sedma najveća kriptovaluta po tržišnoj vrijednosti u vrijeme pisanja, s tržišnom kapitalizacijom od 16 milijardi dolara. 

SEC-ova hajka na staking ima neizvjesne posljedice za DeFi

EU uvodi strogu regulaciju banaka izloženih kriptu