Coinbase će usluge stakinga braniti na sudu bude li potrebno

Čini se da se glavni izvršni direktor Coinbasea, Brian Armstrong, sprema za borbu sa SEC-om oko legalnosti usluga kripto stakinga.

Američka kripto burza Coinbase krenula je u obranu svojih usluga stakinga, nakon što je budućnost te prakse dovedena u pitanje zbog prisilne akcije Komisije za vrijednosne papire protiv burze Kraken prošlog tjedna.

Izvršni direktor Coinbasea, Brian Armstrong, tweetao je da usluge udjela tvrtke nisu vrijednosni papiri te napomenuo da će taj stav kripto burza vrlo rado braniti na sudu ako bude potrebno.

“Staking nije vrijednosni papir prema Zakonu o vrijednosnim papirima SAD-a, niti prema Howey testu”, rekao je i Paul Grewal, glavni pravni službenik Coinbasea. 

“Nametanje zakona o vrijednosnim papirima procesu kao što je staking uopće ne pomaže potrošačima i umjesto toga nameće nepotrebno agresivne naloge koji će spriječiti američke potrošače u pristupu kripto uslugama i gurnuti ih na offshore, neregulirane platforme”, kaže Grewal.

Dok se kripto ekosustav pomiče na manje energetski intenzivan dokaz o udjelu (PoS) u odnosu na dokaz o radu (Pow), staking je postao ključan. “S obzirom na važnost ove tehnologije, pogrešna regulacija mogla bi ozbiljno naštetiti razvoju kripto industrije u SAD-u”, dodaje Grewal. 

Iz Coinbasea objasnili zašto staking ne potpada pod propise o vrijednosnim papirima

Glavni pravni službenik Coinbasea argumentirao je zašto staking ne bi trebao potpadati pod propise o vrijednosnim papirima. “Staking ne ispunjava četiri elementa Howey testa: ulaganje novca, zajedničko poduzetništvo, razumno očekivanje profita i napore drugih”, ističe Grewal.

Staking korisnici zadržavaju puno vlasništvo nad svojom kripto imovinom kao i pravo da povuku svoje kovanice. Dakle ne ulažu nešto što mogu izgubiti. Ulog nije ulaganje, napisao je, jer se ulog ne odriče jedne stvari da bi dobio drugu. “Korisnici posjeduju potpuno isto što su imali prije”.

Dodao je da korisnici ne potpadaju pod “zajedničko poduzeće” jer su sredstva na decentraliziranim mrežama. Tvrdio je da oni također ne ispunjavaju kriterije “razumnog očekivanja dobiti”. 

“Nagrade za ulaganje jednostavno su plaćanja za usluge provjere valjanosti pružene blockchainu, a ne povrat ulaganja”, rekao je Grewal. Štoviše, to nije rezultat “napora drugih”, već rezultat temeljnog blockchain protokola. 

Coinbaseov slučaj protiv zabrane stakinga uslijedio je nakon što je konkurentska burza Kraken nagodila tužbu s SEC-om oko usluga stakinga. Kraken je pristao platiti 30 milijuna dolara i prestati nuditi usluge stakinga u SAD-u. 

Intervju tjedna, Hrvoje Prpić – poduzetnik

SEC-ova hajka na staking ima neizvjesne posljedice za DeFi