Banco do Brazil omogućava plaćanja kriptom

Najstarija brazilska banka, Banco do Brazil, sada će građanima omogućiti plaćanje poreznih računa kriptovalutama. Banka tu inicijativu omogućava u suradnji s brazilskom kripto tvrtkom Bifty.

Prema izjavi Banke Brazila, brazilski porezni obveznici sada mogu koristiti kriptovalute za plaćanje svojih poreza, naknada i obveza prema državi. U izjavi se navodi da je značajka dostupna Brazilcima s kriptom pod nadzorom Biftyja, koji će djelovati kao “partner za naplatu” za banku.

Osim što je pogodna za brazilske porezne obveznike, inicijativa bi mogla “proširiti” korištenje pristupa kripto prostoru s “nacionalnom pokrivenošću”, dok bi ugledna banka pružala klijentima zaštitu potrošača. Lucan Schock, osnivač i izvršni direktor Biftyja, rekao je:

“Nova digitalna ekonomija je katalizator za budućnost punu prednosti. Ovo partnerstvo omogućuje proširenje upotrebe i pristupa ekosustavu digitalne imovine s nacionalnom pokrivenošću i s pečatom sigurnosti i pouzdanosti od strane Banco do Brasil.”

Uvođenje nove porezne inicijative cementira poziciju Banke Brazila kao “vodeće sile u modernim financijskim rješenjima”. Pothvat također omogućuje svim partnerima Banke (fintech, financijskim institucijama ) da prošire slične mogućnosti plaćanja svojim klijentima.

Brazil je u posljednje vrijeme vrlo aktivan u kripto prostoru. U prosincu je predsjednik u odlasku Jair Bolsonaro potpisao zakon kojim bi kriptovalute postale legalne metode plaćanja. 

Novim prijedlogom zakona utvrđeno je kazneno djelo prijevare u vezi s digitalnim valutama za koje je predviđena kazna između četiri i šest godina zatvora i novčana kazna. 

Prijedlog zakona također uspostavlja licencu za “virtualnog pružatelja usluga”, koju bi zahtijevale tvrtke za digitalnu imovinu, uključujući burze i trgovačke posrednike. 

Nekoliko dana nakon što je potpisan državni kripto zakon, brazilska Komisija za vrijednosne papire i burze odobrila je investicijske fondove za držanje kripto imovine .

EU uvodi strogu regulaciju banaka izloženih kriptu

Dnevni pregled 13.02.’23. – Coinbase sljedeći na udaru SEC-a?