Kraken ukida staking

Kraken će zatvoriti staking uslugu za sve američke klijente i platiti 30 milijuna dolara kazne. Sukus je to nagodbe s Američkom komisijom za vrijednosnice i burzu (SEC-om).

Kripto burza Kraken će odmah ukinuti svoju uslugu kripto stakinga za ulagače iz SAD-a i platiti 30 milijuna dolara za namirenje troškova u nagodbi sa SEC-om koji je optužio burzu da je nudila neregistrirane vrijednosne papire.

U postu na blogu, Kraken je objavio da će automatski poništiti staking bilo koje imovine koju su uložili klijenti iz SAD-a osim ethera, koji neće biti ukinut sve dok nadogradnja Ethereum mreže Shanghai ne stupi na snagu. 

Tvrtka će vratiti sve uloge u njihove odgovarajuće spot novčanike, a sve nagrade koje treba platiti na prethodno uloženu imovinu bit će razmjerno raspoređene do 9. veljače 2023. 

Američki klijenti također neće moći položiti novu imovinu (uključujući ether) u staking. To ne utječe na klijente koji nisu iz SAD-a. Dok je Krakenova web stranica nudila 20% prinosa na svoju uslugu stakinga, SEC-ovo priopćenje za javnost sugerira da bi to moglo biti čak 21%.

Gary Gensler, predsjednik SEC-a, izjavio je kako vjeruje da ulaganje putem posrednika, u ovom slučaju Krakena, vjerojatno ispunjava zahtjeve Howeyeva testa te da je Krakenov program ulaganja nezakonita ponuda i prodaja vrijednosnih papira.

Howey test

Howeyjev test je desetljećima stara metoda koja se često koristi kao mjerilo za odlučivanje može li se nešto definirati kao vrijednosni papir prema zakonu SAD-a. Prema Gensleru, staking je sličan pozajmljivanju. SEC je u priopćenju za javnost naveo, 

“Kada investitori daju tokene pružateljima staking usluga, oni gube kontrolu nad tim tokenima i preuzimaju rizike povezane s tim platformama, s vrlo malo zaštite.”

Prema SEC-u, budući da je ovo bila neregistrirana ponuda, ulagači u Krakenov program ulaganja nisu imali odgovarajuće informacije o financijskom stanju tvrtke, naplaćenim naknadama i rizicima ulaganja. 

“Kraken ne samo da je ulagačima nudio prevelike povrate nevezane za bilo kakvu ekonomsku stvarnost, već je također zadržao pravo da im ne isplati nikakve povrate.”

Čelnik Komisije, Gary Gensler dodaje kako bi “ova akcija trebala jasno dati do znanja tržištu da se pružatelji usluga stakinga moraju registrirati i pružiti potpunu, poštenu i istinitu objavu podataka i zaštitu ulagača.”

Coinbase (COIN) također nudi staking za svoje klijente, kao i niz decentraliziranih protokola uključujući Lido.

Kina pokreće istraživački centar za blockchain

Članica SEC-a javno kritizirala Komisiju zbog Krakena