Kina pokreće istraživački centar za blockchain

Nova institucija koju podupire država ima za cilj unaprijediti industriju zemlje kroz blockchain tehnologiju.

Unatoč stalnom gušenju kripta, Kina nastavlja prihvaćati blockchain tehnologiju. Dapače, ta je država odlučila pokrenuti Nacionalni inovacijski centar za blockchain tehnologiju u glavnom gradu Pekingu.

Centar će stvoriti istraživačku mrežu s lokalnim sveučilištima, think tankovima i blockchain tvrtkama za istraživanje temelja blockchain tehnologije. Plodovi ovog istraživanja koristit će se za daljnju digitalizaciju Kine i širenje njezine blockchain industrije.

Zadužena za novu instituciju je Beijing Academy of Blockchain and Edge Computing, entitet najpoznatiji po razvoju Chang’an Chaina ili ChainMaker blockchaina. Ovaj blockchain već ima ekosustav od 50 poslovnih korporacija, od kojih je većina u vlasništvu države.

Poznati broj transakcija u sekundi (TPS) koje ChainMaker može izvršiti je 240 milijuna, u odnosu na 100.000 TPS u 2021. godini .

Kina se posljednjih godina aktivno reklamira kao blockchain nacija. U rujnu 2022. njezina je vlada tvrdila da je Kina zaslužna za 84% svih prijava za blockchain aplikacije u cijelom svijetu.

Iako se stvarni brojevi možda ne razlikuju mnogo, stopa odobrenja je niska. Samo 19% od ukupnog broja podnesenih prijava bude odobreno.

Uz istraživanje blockchaina, razvoj digitalne valute središnje banke također je prioritet kineske vlade. Milijune dolara vrijedan digitalni juan (e-CNY) podijeljen je širom zemlje kako bi se potaknulo njegovo prihvaćanje. Međutim to i ne ide najbolje.

Uz sve napore da se uhvati korak s digitalnim inovacijama, bivši izvršni direktor Narodne banke Kine nedavno je pozvao zemlju da preispita svoja stroga kripto ograničenja. 

Bivši dužnosnik tvrdio je da bi trajna zabrana kriptovaluta mogla rezultirati mnogim propuštenim prilikama za financijski sustav, uključujući one povezane s blockchainom i tokenizacijom.

Dnevni pregled 09.02.’23. – SEC zabranjuje staking u SAD-u?

Kraken ukida staking