Gery Gensler upozorio i ostale kripto tvrtke

„Nemojte posezati u džepove kupaca, koristeći njihova sredstva za vlastite platforme“, rekao je Gary Gensler tvrtkama koje bi se morale registrirati kod SEC-a.

Predsjednik Komisije za vrijednosne papire i burzu Sjedinjenih Američkih Država Gary Gensler izdao je upozorenje kripto tvrtkama da “dođu i slijede zakon” nakon što je agencija objavila nagodbu s kripto burzom Kraken.

Pojavljujući se na CNBC-jevom ‘Squawk Boxu’ 10. veljače, Gensler je rekao da bi se kripto mjenjačnice trebale registrirati kod SEC-a kako bi bile u skladu s propisima u Sjedinjenim Državama.

Šef SEC-a tvrdi da su mnogi unutar industrije “odlučili” to ne učiniti. Prema Gensleru, poslovni modeli mnogih kripto projekata bili su “prepuni nepravilnosti”, tvrdeći da trebaju “razdvojiti” proizvode koji su se nudili u paketu.

“Ako ovaj sektor ima ikakve šanse za opstanak i uspjeh, to su pravila koja su testirana kroz dugi period i zakoni koji štite javnost koja ulaže”, rekao je Gensler. “Nemojte se petljati u džep kupaca, koristeći njihova sredstva za vlastitu platformu.”

Gensler je rekao da regulator koristi sve dostupne alate i razgovara izravno sa sudionicima na tržištu o usklađenosti, te je inzistirao na tome da je regulator “tehnološki neutralan” kada je upitan je li cilj SEC-a pokušati držati kripto izvan glavnog financijskog sustava.

“330 milijuna Amerikanaca naši su klijenti. Kraken je znao kako se registrirati, drugi se znaju registrirati, to je samo obrazac na našoj web stranici. A ako žele ponuditi staking, mi smo neutralni, prijavite se jer investitorima treba to jasno poštivanje pravila”, kaže šef SEC-a.

Ono što je još bilo interesantno čuti jest da je Gensler moguće najavio konačnu dozvolu za neki spot BTC ETF.

Na pitanje bi li bitcoin burzovni fond (ETF) omogućio investitorima pristup kripto putem tradicionalne platforme za razmjenu po tržišnim cijenama, Gensler je rekao da neće reći zašto, ali i da je “put prema naprijed dobro utaban”.

Članica SEC-a javno kritizirala Komisiju zbog Krakena

Dnevni pregled 10.02.’23. – SEC u 24 sata izbrisao 40 milijardi USD s tržišta